15 Σεπτεμβρίου 2011

οι χάρτες στην εποχή του GPS και του Google Maps

Οι χάρτες αποτέλεσαν την πρώτη προσπάθεια των ανθρώπων να αποτυπώσουν με σύμβολα μια εικόνα ενός τόπου με όλα τα σημεία που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν όποιον τους χρησιμοποιούσε.
Αναφορές για πρωτόγονους χάρτες μπορεί να συναντήσει κανείς στην ιστορία των νησιωτικών πολιτισμών του Ειρηνικού Ωκεανού, στους Εσκιμώους της Βόρειας Αμερικής και τους Αζτέκους. Χάρτες σχεδιασμένοι σε πήλινες πινακίδες , που χρονολογούνται γύρω στο 2300 π. Χ. αναφέρονται να έχουν βρεθεί στη Βαβυλώνα, ενώ ανάλογα ευρήματα από την ίδια εποχή φαίνεται πως υπάρχουν και στην Αίγυπτο. (Μια πολύ περιεκτική εργασία για την ιστορία της χαρτογραφίας μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ.)
Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στη χαρτογράφηση.
Εκείνο που πραγματικά έκανε πολλούς χάρτες να χαρακτηριστούν ως ανακριβείς και να μεταβληθούν σε αντικείμενα μουσειακής αλλά όχι επιστημονικής αξίας, είναι η ολοένα αυξανόμενη γεωγραφική γνώση, που έγινε πιο εύκολη με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Όταν ο άνθρωπος μέσα από τις εξερευνήσεις κατάφερε να αποδείξει τη σφαιρικότητα της γης, κάτι που τα λαμπρά μυαλά της επιστήμης ήδη υποψιάζονταν, μια νέα περίοδος άρχισε στη χαρτογράφηση του κόσμου.
Μια νέα μεγάλη ώθηση δόθηκε στη χαρτογραφία με τη βιομηχανική εποχή που έφερε την ανάπτυξη των συγκοινωνιών, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ο άνθρωπος άρχισε να ταξιδεύει στους αιθέρες και να τραβά αεροφωτογραφίες.
Σήμερα, που βρισκόμαστε στην τεχνολογική εποχή, θεωρείται πολύ απλό να λαμβάνουμε οδικές οδηγίες από το GPS του αυτοκινήτου μας, που παίρνει πληροφορίες από ένα σύστημα τεχνητών δορυφόρων, καθιστώντας περιττούς τους κλασσικούς οδικούς χάρτες.
Οι δορυφόροι άλλωστε έχουν καταγράψει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τα γεωγραφικά δεδομένα κάθε περιοχής, τα οποία είναι διαθέσιμα με μεγάλη ευκολία σε όποιον διαθέτει υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, με τη χρήση του Google Maps και άλλων συναφών ιστοσελίδων.
Μήπως όλα αυτά σημαίνουν το τέλος των χαρτών;
Σίγουρα όχι! Μην ξεχνάτε: ο χάρτης είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Είτε είναι συμβατικός είτε ψηφιακός, είναι απαραίτητος σε όποιον θέλει να κατακτήσει τη γεωγραφική (και όχι μόνο) γνώση. Απολαμβάνουμε όσα έχει προσθέσει η τεχνολογία, όμως χρειάζεται να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να παίρνουμε τις πληροφορίες από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές μπορούμε, ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου που μας περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου