6 Οκτωβρίου 2011

προσανατολισμός με πυξίδα και χάρτη

Ας υποθέσουμε ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο (π. χ. επειδή σας απήγαγαν εξωγήινοι) βρεθήκατε μόνοι σας στην Ξάνθη και θέλετε να επιστρέψετε στην Κομοτηνή.
Για έναν άλλο ανεξήγητο λόγο δεν υπάρχει κανείς εκεί. Δε λειτουργούν οι συγκοινωνίες, ούτε τα τηλέφωνα! (δικό μου είναι το σενάριο, ό,τι θέλω γράφω)
Βάζετε το χέρι στη μια τσέπη και ανακαλύπτετε έκπληκτοι ένα χάρτη της Θράκης.
"Τέλεια!", σκέφτεστε και αμέσως εντοπίζετε τη σχετική θέση της Κομοτηνής στο χάρτη (ας είναι καλά το μάθημα Γεωγραφίας). Πρέπει να κατευθυνθείτε ανατολικά.
"Απλούστατο!", σκέφτεστε τώρα κοιτώντας το χάρτη. "Θα περπατήσω προς την κατεύθυνση του δεξιού χεριού μου..."
Για κάντε μισή στροφή.... Μήπως τώρα το δεξί σας χέρι ...βρίσκεται αλλού;
Φίλοι μου, δεν αρκεί ο χάρτης για να βρείτε τη σωστή κατεύθυνση! Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε το χέρι και στην άλλη τσέπη, για να βγάλετε μια πυξίδα;
Να τι πρέπει να κάνετε μετά:
  • Βάλτε την πυξίδα πάνω στο χάρτη:
Το πιο πιθανό είναι ότι αλλού δείχνει την κατεύθυνση του Βορρά η βελόνα της πυξίδας και αλλού το σχετικό σύμβολο του χάρτη. Ποιο από τα δύο λέτε να εμπιστευτείτε; Την πυξίδα; Καλή επιλογή!Ο μαγνητικός Βορράς της Γης δε συνηθίζει να αλλάζει θέση.
  • Τώρα γυρίστε το χάρτη έτσι ώστε πυξίδα και χάρτης να δείχνουν το Βορρά προς την ίδια κατεύθυνση. Να, έτσι:

Τώρα ο χάρτης σας είναι προσανατολισμένος σωστά (σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα). Μπορείτε να αρχίσετε να περπατάτε προς τα ανατολικά για να επιστρέψετε...
Μην ανησυχείτε, η απόσταση Ξάνθης- Κομοτηνής σ'αυτό το χάρτη είναι μόνο 3 εκατοστά.
Με τι κλίμακα; 1: 2.000.000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου