8 Οκτωβρίου 2011

η σχέση διαλυτότητας-θερμοκρασίας από τη σκοπιά του μικρόκοσμου

Μη σας τρομάζουν οι καινούριες λέξεις, καμάρια μου!
Η διαλυτότητα δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυνατότητα μιας ουσίας να διαλυθεί σε έναν διαλύτη. Τίποτα παραπάνω δηλαδή απ' αυτό που κάναμε στην τάξη όταν φτιάχναμε αλατόνερο. Να, όπως στο βίντεο που ακολουθεί:



Θυμάστε τι είχατε παρατηρήσει όταν κάνατε το πείραμα αυτό με δύο ποτήρια νερό διαφορετικής θερμοκρασίας;
Στο ζεστό νερό είχατε καταφέρει να διαλύσετε περισσότερες κουταλιές αλάτι πριν φτάσει το διάλυμα σε κορεσμό και δημιουργηθεί ίζημα. Ή, με άλλα λόγια:
Η διαλυτότητα του αλατιού στο ζεστό νερό ήταν μεγαλύτερη.
Μπορεί αυτή η παρατήρηση να σας φαίνεται απλή και συνηθισμένη στην καθημερινή σας ζωή, όμως δεν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Πριν διαβάσετε τη συνέχεια, κάντε μια υπόθεση.
Και τώρα, σε πρώτη μετάδοση στο ιστολόγιό μας, έρχεται να μας το εξηγήσει ο μικρόκοσμος.
Ξέρετε ότι τα μόρια των υγρών έχουν μια σχετική ελευθερία κινήσεων, μεγαλύτερη απ' αυτά των στερεών.
Εκείνο που δεν ξέρετε είναι ότι όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία έχει ένα υγρό, τόσο πιο γρήγορα κινούνται τα μόριά του. Δείτε, πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί μια προσομοίωση της κίνησης των μορίων του νερού σε διαφορετικές θερμοκρασίες:
Ε, λοιπόν, καθώς τα μόρια του ζεστού νερού κινούνται πιο γρήγορα από του κρύου, οι αποστάσεις μεταξύ τους μεγαλώνουν, αφήνοντας περισσότερο χώρο διαθέσιμο για να καταλάβουν τα άτομα του αλατιού που αποσπώνται από τους κρυστάλλους αλατιού,όπως είδαμε σε άλλη ανάρτηση. Έτσι, το αλάτι διαλύεται πιο εύκολα στο ζεστό νερό!
Αν το νερό ήταν βραστό, νομίζετε ότι θα αυξανόταν ή θα ελαττωνόταν η διαλυτότητα του αλατιού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου