28 Οκτωβρίου 2011

η θεωρία των χορδών


Οι φυσικές επιστήμες δεν περιγράφουν απλώς τον κόσμο όπως είναι. Προσπαθούν να ερευνήσουν τις αρχές και τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί.
Για να το κάνουν αυτό οι επιστήμονες , εκτός από τη λογική επιστρατεύουν και τη φαντασία τους. Κάνουν δηλαδή κάποιες υποθέσεις για τους νόμους της φύσης και μετά προσπαθούν να τις επαληθεύσουν. Ένα τέτοιο σύνολο υποθέσεων που σκοπεύει να ερμηνεύσει τον κόσμο λέγεται θεωρία.
Μια σχετικά νέα θεωρία στο χώρο της φυσικής (που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη) είναι και η θεωρία των χορδών.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή τα πάντα στο σύμπαν είναι φτιαγμένα από θεμελιώδεις δομικές μονάδες που λέγονται χορδές και μπορούν να είναι ανοιχτές ή κλειστές.Αυτές οι χορδές πάλλονται (κινούνται) διαρκώς και ανάλογα με τον τρόπο που κινούνται εμφανίζονται ως ηλεκτρόνια, βαρυτόνια ή άλλα είδη σωματιδίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιστήμονες που διατύπωσαν αυτή τη θεωρία πιστεύουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν περισσότερες από τις τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος). Θεωρούν ότι οι διαστάσεις είναι 11!
Όσοι ενδιαφέρονται για τη θεωρία των χορδών ας παρακολουθήσουν το ακόλουθο βίντεο, όπου ο Μπράιαν Γκριν, ένας επιστήμονας που ασχολείται με τη θεωρία αυτή, προσπαθεί να την εξηγήσει με απλά λόγια:











*Η ομιλία του Γκριν είναι από το 2005, πριν μπει σε λειτουργία ο επιταχυντής σωματιδίων του CERN.

* πηγές:http://www.ted.com/talks/lang/gre/brian_greene_on_string_theory.html
http://www.physics4u.gr/articles/mtheory.html
http://el.wikipedia.org/wiki/Μπράιαν_Γκριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου