1 Νοεμβρίου 2011

γαλάζιες σημαίες στη χώρα με τη γαλανόλευκη σημαία

Ίσως να έχετε ακούσει ότι κάποια παραλία έχει πάρει "Γαλάζια Σημαία" και να αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό. Να λοιπόν μερικές πληροφορίες:
Η "Γαλάζια Σημαία" είναι ένα σύμβολο ποιότητας που απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες παραλίες και μαρίνες (λιμάνια για βάρκες και μικρά πλοία).
Το εθελοντικό πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες" (“Blue Flags”) ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους.
Το πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες" πραγματοποιείται από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση FEE (Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), που συνεργάζεται με ανάλογες οργανώσεις στις χώρες-μέλη του και κάθε χρόνο εκδίδει έναν κατάλογο με τις καθαρότερες παραλίες που προσφέρουν ταυτόχρονα και κάποιες βασικές ανέσεις στους επισκέπτες τους. Για την επιλογή μιας παραλίας γίνονται πρώτα δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Για το 2011 η χώρα μας έχει 387 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες που κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία. Δείτε την εικόνα που ακολουθεί και κάντε κλικ πάνω της για να βρεθείτε στη διεθνή ιστοσελίδα όπου μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες παραλίες με Γαλάζια Σημαία για την περιοχή που σας ενδιαφέρει.
*Με την πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλο αριθμό από καθαρές και οργανωμένες παραλίες. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας έχει συνολικό μήκος πάνω από 15.000 χιλιόμετρα!
*Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι ακριβώς τα κριτήρια για την απονομή μιας Γαλάζιας Σημαίας, κάντε κλικ εδώ.

*πηγές: http://www.blueflag.org/
http://www.eepf.gr/blueflag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου