2 Νοεμβρίου 2011

υποβάθμιση ενέργειας και κλιματική αλλαγή


Οι περισσότερες μετατροπές ενέργειας συνοδεύονται από υποβάθμιση της ενέργειας, κυρίως με τη μορφή της θερμότητας που αποδίδεται στο περιβάλλον.
Μια μετατροπή ενέργειας με μεγάλη υποβάθμιση ενέργειας είναι αυτή που συμβαίνει με την καύση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη, λιθάνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου). Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται τόσο στα μεταφορικά μέσα, όσο και στη θέρμανση και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται, η χημική ενέργεια που περιέχουν μετατρέπεται σε άλλες μορφές, ενώ ένα σημαντικό ποσό της υποβαθμίζεται. Πέρα από αυτό, με την καύση απελευθερώνεται και διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα από τα αέρια τα οποία επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι συντελείται η κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών, η αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, με όλες τις αρνητικές συνέπειες (λιώσιμο των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, περιβαλλοντικές καταστροφές...).
Μα, θα μου πείτε, τι πρέπει να κάνουμε; Να μη χρησιμοποιούμε τη χημική ενέργεια των ορυκτών καυσίμων;
Αν σας έλεγα ότι στη θέση των ορυκτών καυσίμων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες πηγές ενέργειας, με μικρότερο ποσό υποβάθμισης και λιγότερες ή μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τι θα λέγατε;
Προσεχώς ...περισσότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου