21 Νοεμβρίου 2011

γιατί δεν έγραφαν οι βυζαντινοί μαθητές με μολύβι;

Η προφανής απάντηση είναι ότι δεν υπήρχαν τότε μολύβια!
Στην πραγματικότητα υπάρχουν αναφορές για πρώιμες μορφές μολυβιών που χρησιμοποιούνταν από γραφείς στην αρχαία Αίγυπτο αλλά και στην αρχαία Ρώμη.
Stylus λεγόταν το εργαλείο των γραφέων της αρχαίας Ρώμης και αποτελούνταν από μια ράβδο μολύβδου . Ο μόλυβδος άφηνε μια αχνή αλλά διακριτή γραμμή όταν πιεζόταν πάνω σε πάπυρο. Το εργαλείο αυτό έμοιαζε κάπως έτσι:

Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν ένα αντικείμενο ευρείας χρήσης ώστε να είναι διαθέσιμο στους μαθητές. Από μια μεριά καλύτερα, αφού ο μόλυβδος αποδείχτηκε ένα ισχυρά τοξικό υλικό...
Πάμε τώρα στη σύγχρονη εποχή.
Το πρώτο σύγχρονο μολύβι γεννήθηκε με την ανακάλυψη των ορυχείων γραφίτη, που έγινε το 1565 στο Κάμπερλαντ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο γραφίτης θεωρήθηκε πιο εύχρηστο υλικό, αφού άφηνε πιο έντονο σημάδι με την άσκηση μικρότερης πίεσης. Στην αρχή η ράβδος γραφίτη τυλιγόταν με σπάγκο και αργότερα τοποθετήθηκε μέσα σε ξύλο.

το παλιότερο σωζόμενο μολύβι μέσα σε ξύλο

Να και μερικές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής των μολυβιών:
Το υλικό γραφής του μολυβιού φτιάχνεται από μείγμα γραφίτη και αργίλου, στο οποίο προστίθενται λιπαντικά και γόμα. Το μείγμα αυτό αλέθεται και σιδερώνεται για να ομογενοποιηθεί, δηλαδή περνά από μηχανές επεξεργασίας από τις οποίες βγαίνει σε μορφή μακρού νήματος.
Το υλικό που φτιάχνεται μ' αυτό τον τρόπο ξεραίνεται και στη συνέχεια κόβεται και ψήνεται στο φούρνο περίπου στους 800°C. Η σύνθεση του μείγματος και η θερμοκρασία καθορίζουν τη σκληρότητα της μύτης.
Για το σώμα του μολυβιού χρησιμοποιείται μια λωρίδα από ραβδωτό ξύλο. Αυτή αλείφεται με κόλλα και στο αυλάκι της τοποθετείται η μύτη. Από πάνω τοποθετείται ένα άλλο στέλεχος ραβδωτού ξύλου. Όταν κολλιούνται τα δύο μέρη το ξύλο διαμορφώνεται έτσι ώστε να έχουμε κυλινδρικά ή εξαγωνικά μολύβια. Η τελική φάση περιλαμβάνει το βάψιμο του ξύλου.
Εντάξει;

*πηγές: http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=36003
http://www.pencils.com/pencil-history
http://en.wikipedia.org/wiki/Pencil
http://flickrhivemind.net/User/Dave%20Caplan/Interesting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου