29 Νοεμβρίου 2011

ποιος είχε δίκιο, ο Κέλσιος ή ο Φαρενάιτ;

... ή μήπως ο Λινναίος;



Σε πόσους βαθμούς παγώνει το νερό; Σε πόσους βράζει;
Τι μετράει το θερμόμετρο και πώς;
Λοιπόν:
Η θερμοκρασία είναι ένα μέγεθος που μπορεί να μετρηθεί.
Για να μετρήσουμε ένα μέγεθος χρειαζόμαστε:
α) ένα όργανο μέτρησης
β) μια κλίμακα μέτρησης
Πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το θέμα της μέτρησης της θερμοκρασίας. Πάντα όμως υπήρχε ένα πρόβλημα : πώς να βρουν μια σταθερή θερμοκρασία που δεν αλλάζει, για να τη χρησιμοποιήσουν ως σημείο αναφοράς.
Η πιο επιτυχημένη πρόταση ήρθε από το Σουηδό αστρονόμο Κέλσιο το 1745, που διάλεξε δύο σταθερές θερμοκρασίες: το σημείο πήξης του πάγου και το σημείο βρασμού του νερού . Στο θερμόμετρό του το σημείο για την πήξη του πάγου ήταν το 100 και για τον βρασμό του το 0. Αφού βρέθηκαν οι θερμοκρασίες αυτές, τα άλλα ήταν εύκολα. Τοποθέτησε τα σταθερά σημεία στο όργανο που κατασκεύασε (θερμόμετρο), χώρισε την απόσταση αυτή σε 100 ίσα μέρη και ονόμασε κάθε τμήμα της βαθμό.
Το 1744 ο Λινναίος έφερε το θερμόμετρο στη σημερινή του μορφή, αντιστρέφοντας την κλίμακα που εφηύρε ο Κέλσιος, τοποθετώντας το 0 στην πήξη του πάγου και το 100 στο βρασμό του νερού και έτσι χρησιμοποιείται ως σήμερα.
Μη θεωρήσετε, όμως ότι η κλίμακα Φαρενάιτ που χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι σωστή! Στην κλίμακα του Φαρενάιτ η θερμοκρασία πήξης του πάγου είναι στους 32 βαθμούς , ενώ ο βρασμός στους 212 βαθμούς. Μάλιστα, ο Φαρενάιτ προηγήθηκε από τον Κέλσιο, απλά η εκατοντάβαθμη κλιμακα Κελσίου θεωρήθηκε πιο εύχρηστη και επικράτησε.

Μείνετε συντονισμένοι και για άλλες κλίμακες μέτρησης θερμοκρασίας και για άλλα θερμόμετρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου