12 Νοεμβρίου 2011

Οθωνοί, Γαύδος, Καστελλόριζο - ακραία νησιωτική Ελλάδα

Βρίσκονται στα άκρα της Ελλάδας. Ξεχασμένα, με μικρό πληθυσμο και απομακρυσμένα.
Αξίζει να μάθουμε λίγα πράγματα γι αυτά:

Οθωνοί
Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 νησιά που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Ανήκει στη νομαρχία Κέρκυρας και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 631 κατοίκους .Απέχει 7,5 ναυτικά μίλια από την Κερκυρα.
Η βλάστηση στο νησί είναι αρκετά πλούσια. Υπάρχουν διάφοροι μικροί οικισμοί με παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες. Στο βορειοανατολικό άκρο υπάρχει ο χαρακτηριστικός φάρος του νησιού ενώ στα δυτικά υπάρχει μεγάλο σπήλαιο γνωστό σαν "Σπηλιά της Καλυψώς" αφού εκεί είναι το μέρος που σύμφωνα με την παράδοση κρατήθηκε αιχμάλωτος από αυτή ο Οδυσσέας.
Παρακολουθήστε ένα ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για το νησί εδώ.

Γαύδος
Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί το οποίο υπάγεται στο νομό Χανίων και στην περιφέρεια Κρήτης. Είναι το νοτιότερο ελληνικό άκρο με πληθυσμό 98 κατοίκων στην απογραφή του 2001. Η κοντινότερη κρητική κωμόπολη στη Γαύδο είναι τα Σφακιά, στο νομό Χανίων.
Το νησί βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και η έκτασή του είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι στοιχειώδεις, παρόλα αυτά το καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές. Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί
Παρακολουθήστε ένα ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για το νησί εδώ.

Καστελλόριζο
Μόλις 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. ανατολικά της Ρόδου βρίσκεται το νησί Καστελλόριζο ή Μεγίστη, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 8,9 τετρ.χλμ., και πληθυσμό 430 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2001.
Το Καστελλόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκά (5 ώρες) και αεροπορικά (25 λεπτά) με τη Ρόδο. Το μικροσκοπικό αεροδρόμιο βρίσκεται 4 km από το λιμάνι, με το οποίο το συνδέει ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος του νησιού. Η δημόσια συγκοινωνία διεξάγεται με ένα ταξί και ένα μικρό λεωφορείο, που εκτελούν το δρομολόγιο για το αεροδρόμιο. Το υπόλοιπο νησί εξερευνάται με τα πόδια, μέσω ενός δικτύου φυσικών μονοπατιών.
Παρακολουθήστε ένα ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για το νησί εδώ.

*πηγές:http://el.wikipedia.org
http://maps.google.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου