8 Νοεμβρίου 2011

θέλω να μάθω κι άλλα για τους Ούννους!


Εδώ, τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα.
Βλέπετε, δεν υπάρχουν πολλές γραπτές ιστορικές μαρτυρίες και οι αρχαιολόγοι ακόμη διαφωνούν για την ερμηνεία των ευρημάτων της έρευνάς τους. Άλλωστε οι Ούννοι ήταν νομαδική φυλή (χωρίς μόνιμο τόπο εγκατάστασης) και η φυλή τους διαλύθηκε μετά το θάνατο του Αττίλα.
Να μερικά στοιχεία που έχω σταχυολογήσει και μου φάνηκαν ενδιαφέροντα:
  • Οι περισσότεροι ιστορικοί αποδίδουν την καταγωγή των Ούννων σε αρχαία κινεζικά φύλλα. Δε λείπουν όμως κάποιοι που τους αποδίδουν Τουρκική ή ακόμη και Ουγγρική καταγωγή.
  • Οι Ούννοι ήταν εξαιρετικοί ιππείς, πράγμα για το οποίο εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία.
  • Διακρίνονταν για τη δεινή χρήση των όπλων. Οι πολεμιστές κουβαλούσαν ένα μακρύ σπαθί, ένα άλλο μικρότερο, ενώ ήταν γνωστοί για τη χρήση ενός σύνθετου τόξου, που ήταν πολύ ανώτερο από αυτό που χρησιμοποιούσαν στη δύση.
  • Φορούσαν ρούχα φτιαγμένα από δέρμα κατσίκας, τα οποία λέγεται ότι δεν τα έβγαζαν από πάνω τους μέχρι να διαλυθούν.
  • Ευρήματα από σκελετούς δείχνουν (σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους) ότι έδεναν με κάποιον ειδικό τρόπο τα πρόσωπα των μικρών αγοριών, ώστε να αποκτήσουν ένα πιο μογγολοειδές σχήμα και να είναι πιο τρομακτικοί στην εμφάνιση.
  • Πριν επιτεθούν στο δυτικό τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,εκβίασαν τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να τους δώσει πολλά χρήματα. Όταν αυτός αρνήθηκε, κατέστρεψαν 70 πόλεις στη Μοισία, Μακεδονία και Θράκη, αναγκάζοντας έτσι τον αυτοκράτορα να δώσει άφθονο χρυσάφι για να υπογράψουν συνθήκη.
*Για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία των Ούννων, δε βρήκα πληροφορίες, δυστυχώς. Υποψιάζομαι ότι δε θα ήταν και πολύ καλή...

*πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9
http://www.age4all.com/index.php?option=com_content&task=view&id=34&lang%3B=en&lang=el
http://en.wikipedia.org/wiki/Huns

2 σχόλια:

  1. είχα κι εγώ απορία γι' αυτό το θέμα...
    η ιστορία δεν μας έχει πάντα στοιχεία για αυτούς τους λαούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιστορία είναι γνωστό ότι γράφεται από τους νικητές.Ίσως γι' αυτό μερικοί λαοί αναφέρονται μόνο σε σχέση με άλλους που επιβίωσαν ως κράτη ή έθνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή