22 Νοεμβρίου 2011

τα φαράγγια της Σαμαριάς και του Βίκου

Αν βρίσκεσαι σε μονοπάτι περικυκλωμένο από ψηλά βουνά, περπατάς για 18 χιλιόμετρα, βλέπεις κρι-κρι να σε κοιτούν αδιάφορα και ίσως ακούς και μια κρητική λύρα να παίζει, μάλλον είσαι στο φαράγγι της Σαμαριάς, στην Κρήτη:

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νομό Χανίων. Με μήκος 18 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το κρι-κρι.
Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.

Αν πάλι είσαι σε ένα ανάλογο τοπίο στην Ήπειρο, πολύ βαθύ και στενό πέρασμα ανάμεσα σε βουνά, τότε μάλλον είσαι στο φαράγγι Βίκου -Αώου:

Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.
Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

*πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82
http://www.zagoroxoria.gr/4th-section/axiotheata/faraggi-tou-bikou.html

24 σχόλια:

  1. ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια...το ειχα σε ασκηση...χρησιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να συμβουλευτείς και τις πηγές που βρίσκονται στο τέλος της ανάρτησης. :)

      Διαγραφή
    2. κι εγω τα ιδια παθενω

      Διαγραφή
    3. Αχ, αυτοί οι δάσκαλοι και οι δασκάλες! Όλο εργασίες βάζουν! :)
      Ελπίζω να πάρεις καλό βαθμό.

      Διαγραφή
    4. Μακαρι κανω εργασια για τα φαραγγι της σαμαριας και βικου-αωου

      Διαγραφή
  3. ητανε χρησημο το ει χα σε ασκηση στην γεωγραφια μου χρισιμευσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευγενικό που μπαίνεις στον κόπο να σχολιάσεις! Μπορείς να περιγράψεις αύριο προφορικά στους συμμαθητές σου την εντύπωσή σου από τα δύο φαράγγια όπως φαίνονται στα βίντεο. :)

      Διαγραφή
  4. πολυ ωραια τα βιντεακια ξερετε τα ξερο ολα για το φαραγγι τησ Σαμαριασ γιατι μενει ο παππουσ μου Κρητη αλλα μπραβο τα λετε σωστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού μένει ο παππούς εκεί, θα έχεις την ευκαιρία ίσως να επισκεφτείς το φαράγγι κάποτε. Δυστυχώς εγώ δεν έχω πάει στη Σαμαριά. Στο φαράγγι του Βίκου όμως πήγα και ήταν εντυπωσιακό.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. καλες πληροφορίες !!!! αυτες οι ασκήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βοήθησαν οι πληροφορίες!
      Οι σημερινοί μαθητές έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, μέσα από τις ηλεκτρονικές πηγές. Μην ξεχνάς όμως ότι για να θεωρηθεί έγκυρη μια πληροφορία πρέπει να τη διασταυρώσεις από δύο τουλάχιστον αξιόπιστες πηγές.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχα βίντεο και πολύ καλές πληροφορίες!!! Πραγμκατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμο αλλά μικρό. Μαράντα ελπίζω στο μέλλον να το αναπτύξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη,το ιστολόγιο δεν ανανεώνεται πια και η ανάρτηση εκπλήρωσε το ρόλο της να αποτελέσει αφόρμηση για το συγκεκριμένο μάθημα. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  8. Χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρεισημες πλειροφοριες




















    Ωsnzfsbsvsbzvz

    ΑπάντησηΔιαγραφή