14 Δεκεμβρίου 2011

και στερεό και υγρό και αέριο...


Όταν βλέπετε ένα υλικό σώμα, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι στερεό ή υγρό ή αέριο.
Τις διαφορές στη διάταξη των μορίων στα στερεά, υγρά και αέρια, τις μάθατε με τη βοήθεια του μικρόκοσμου.
Εκείνο που φαίνεται να σας μπερδεύει ακόμη, είναι το γεγονός ότι η ίδια ουσία μπορεί να βρεθεί και στις τρεις καταστάσεις της ύλης.
Βέβαια, το παράδειγμα του νερού είναι το πιο γνωστό σε όλους. Βλέπουμε τον πάγο (στερεό νερό), βλέπουμε το νερό που κυλάει (υγρό νερό), βλέπουμε και τους υδρατμούς (αέριο νερό) την ώρα που βγαίνουν από την κατσαρόλα πριν διασκορπιστούν παντού και χαθούν από το οπτικό μας πεδίο.
Δεν είναι όμως μόνο το νερό που μπορεί να υπάρξει και στις τρεις καταστάσεις της ύλης.
Εκείνο που οδηγεί στη μετάβαση μιας ουσίας από τη μια κατάσταση της ύλης στην άλλη είναι η θερμοκρασία (σε συνδυασμό με την πίεση, αλλά αυτό είναι ...αλλουνού παπά ευαγγέλιο).
Να το δούμε για να το πιστέψουμε με ένα άλλο παράδειγμα;
Για το παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε το χημικό στοιχείο άζωτο.
Ας βγούμε λίγο έξω, να πάρουμε αέρα...
Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι μίγμα από διάφορα αέρια. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι το άζωτο, σε ποσοστό 78% (78/100). Αφού το άζωτο είναι άχρωμο, δεν μπορείτε να το δείτε. Όμως υπάρχει σε αφθονία!
Αν πάρουμε αυτό το αέριο (μόνο το άζωτο, όχι τον ατμοσφαιρικό αέρα) και το αναγκάσουμε να χάσει θερμότητα κρυώνοντάς το στους -195,79 °C (που είναι το σημείο βρασμού του), το αέριο άζωτο θα αλλάξει φυσική κατάσταση και θα γίνει υγρό. Να, έτσι:
Αν τώρα το κρυώσουμε κι άλλο (στο εργαστήριο) και κατέβει πιο κάτω κι από τους -209,86 °C, που είναι το σημείο τήξης-πήξης του, θα έχουμε ωραιότατο στερεό άζωτο! Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπετε άζωτο σε θερμοκρασία -212°C:
Αυτά συμβαίνουν στο άζωτο...
Για να σας βάλω τώρα και ένα πρόβλημα:
Αν συμφωνήσουμε ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C, πιστεύετε ότι το σημείο τήξης - πήξης του οινοπνεύματος είναι πιο πάνω ή πιο κάτω από τους 20°C;Γιατί;
Κι ένα δεύτερο πρόβλημα:
Αν συμφωνήσουμε ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C, πιστεύετε ότι το σημείο βρασμού του οξυγόνου είναι πιο πάνω ή πιο κάτω από τους 20°C;Γιατί;

*πηγή:http://www.periodictable.ru/007N/N_en.html

2 σχόλια:

  1. Αυτό το πρόβλημα που βάλατε δεν είναι και τόσο δύσκολο..Γιατί θα έχει σίγουρα 20 βαθμούς παρακάτω κελσίου γιατί πιο πριν λέγατε οτι για να γίνει στερεο χρειαζεται πολυ θερμοτητα για να γινει απο στερεο υγρο χρειαζεται παγωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή