16 Ιανουαρίου 2012

Δ

Ας μιλήσουμε για τα δέλτα των ποταμών:
Όλοι ξέρουμε ότι το δέλτα ενός ποταμού είναι ένας σχηματισμός στις εκβολές του ποταμού, που θυμίζει το κεφαλαίο ελληνικό γράμμα Δέλτα.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς σχηματίζεται;
Για να προσομοιώσουμε τη ροή ενός ποταμού από τις πηγές ως τις εκβολές, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της τσουλήθρας.
Όταν ξεκινάμε από την κορυφή της τσουλήθρας, που είναι ψηλά και έχει μεγάλη κλίση, έχουμε κι εμείς μεγάλη φόρα. Καθώς η κλίση της τσουλήθρας ελαττώνεται προς το τέρμα, αντίστοιχα ελαττώνεται και η δική μας φόρα.
Δείτε το animation:
Με τον ίδιο τρόπο, κάθε ποτάμι έχει πιο ορμητική ροή στις πηγές του, ενώ η ορμή του ελαττώνεται όσο προχωρά προς τις εκβολές.
Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό με το δέλτα;
Μην ξεχνάτε ότι καθώς το νερό στο ποτάμι κυλάει παρασύρει με τη δύναμή του πετραδάκια, χώμα και διάφορα άλλα υλικά. Να, έτσι (κλικ):
Όταν φτάσει σε σημείο όπου η κλίση του εδάφους μειώνεται και το ίδιο το ποτάμι χάνει την ορμή του, δεν μπορεί πια να σηκώσει τα βαριά αντικείμενα που είχε παρασύρει. Η βαρύτητα τα τραβά προς τα κάτω, όπου και παραμένουν και στοιβάζονται δημιουργώντας νησίδες μέσα στο ποτάμι. Οι νησίδες αυτές χωρίζουν τη ροή του ποταμού σε περισσότερα από ένα μέρη, δημιουργώντας έτσι το σχήμα του δέλτα.
Κλικ (και κλικ στο ορθογώνιο)!
Τα πιο λεπτά και ελαφριά υλικά είναι τα μόνα που φτάνουν ως το τέρμα του ποταμού και συσσωρεύονται σχηματίζοντας ένα εύφορο στρώμα εδάφους, όπου πολύ γρήγορα και εύκολα ευδοκιμούν διάφορα φυτικά είδη. Έτσι το δέλτα γίνεται βιότοπος όπου εκτός από τα φυτικά συγκεντρώνονται και πολλά ζωικά είδη που βρίσκουν τροφή και ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης.
Πάμε τώρα και σ'ένα αληθινό δέλτα;
Οδοιπορικό στο δέλτα του Έβρου:


*πηγές: http://www.claseshistoria.com/bilingue/1eso/relief/contiental-water-rivers-parts.html
http://www.bbc.co.uk/schools/riversandcoasts/rivers/whatis_river/pg_04_flash.shtml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου