24 Ιανουαρίου 2012

πώς αποξηραίνεται μια λίμνη - το παράδειγμα της Κωπαΐδας

Η ιδέα της αποξήρανσης των λιμνών δεν είναι πολύ σύγχρονη - το αντίθετο μάλιστα .Σήμερα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε -από πικρή εμπειρία- το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί μια τέτοια ενέργεια.
Επειδή όμως σας προκάλεσε την περιέργεια, ας δούμε το παράδειγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας.
Οι πρώτοι που σκέφτηκαν να αποξηράνουν τη λίμνη Κωπαΐδα ήταν ένας αρχαίος λαός που κατοικούσε στην περιοχή, οι Μινύες.
Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ένα τεράστιο κανάλι, πλάτους 40 μ., βάθους έως και 5 μ. και μήκους περίπου 43 χιλιομέτρων, την περίφημη «Διώρυγα των Μινύων». Στη διώρυγα αυτή συγκεντρωνόταν το νερό, το οποίο κατευθυνόταν σε διάφορες φυσικές καταβόθρες (σπηλιές), απ’ όπου κατέληγε στον Ευβοϊκό Κόλπο.
Επιπλέον, οι Μινύες είχαν κατασκευάσει και μια υπόγεια τεχνητή καταβόθρα σκαμμένη με κλίση μέσα σε βράχο, που βοηθούσε στην αποστράγγιση των νερών. Τα έργα αυτά οι Μινύες τα συντηρούσαν για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι που καταστράφηκαν από σεισμούς στα 1100 π.Χ.
Για τη σύγχρονη αποξήρανση της ίδιας λίμνης το ελληνικό κράτος ανέθεσε το έργο αρχικά στη Γαλλική εταιρία των Μονφερριέρ και Μπονέρ το 1865 (με σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα) αλλά η εταιρία δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει.
Το 1879, ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός Μουλέ, έριξε την ιδέα να διοχετευθούν τα νερά της Κωπαΐδας στις δύο λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, μέσω τεχνητής υπόγειας διώρυγας.
Το 1880, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία: ‘Γαλλική Εταιρεία προς αποξήρανσιν και καλλιέργειαν της Κωπαΐδας λίμνης’ για την εκτέλεση του έργου.
Το έργο προχώρησε ως την ολοκλήρωσή του, αλλά ο πυθμένας της λίμνης που αποκαλύφτηκε και αποτελούνταν από παχύ στρώμα φυκών πήρε φωτιά και καιγόταν χωρίς να μπορεί να σβηστεί για πολλά χρόνια. Από το γεγονός αυτό η επιφάνεια του εδάφους έπεσε περισσότερο από τρία μέτρα με αποτέλεσμα να βρεθεί η διώρυγα που είχε κατασκευαστεί πολύ ψηλά και να αχρηστευθεί.
Το 1887 η Γαλλική εταιρεία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά στην ανακατασκευή του έργου,παραχώρησε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της στην Αγγλική εταιρεία ‘Lake Copais Co LTD’. Η ανακατασκευή ξεκίνησε με τους Άγγλους να κάνουν πολλά πρόσθετα αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα, με διώρυγες, τάφρους και φράγματα σε διάφορα σημεία.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1931 . Για χρόνια η περιοχή αποτέλεσε ιδιοκτησία της εταιρείας που ολοκλήρωσε το έργο.

*πηγές:http://www.akraifnia-polis.gr/Kwpaida.htm
http://www.orchomenos.gr/gr/kopaida-banner.html
http://users.forthnet.gr/ath/deleps/Unknown_Hellenic_History/Kvpaida.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου