1 Φεβρουαρίου 2012

το ηλεκτροσκόπιο και τα μυστικά του

Το ηλεκτροσκόπιο είναι ένα όργανο με το οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρικά φορτισμένο.
Αποτελείται από δύο λεπτά φύλλα από χρυσό ή αλουμίνιο, κατάλληλα προσαρμοσμένα στην άκρη ενός μεταλλικού μέρους, το οποίο στην άλλη άκρη καταλήγει σε μεταλλικό δίσκο ή σφαίρα.
Το μεταλλικό μέρος βρίσκεται μέσα σε ένα περίβλημα γυάλινο, που διευκολύνει την παρατήρηση και απομονώνει τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό του, ώστε η μόνη οδός για τα ηλεκτρικά φορτία να βρίσκεται στο μεταλλικό δίσκο ή σφαίρα στην κορυφή του οργάνου.



Πώς ανιχνεύουμε τα ηλεκτρικά φορτία με το ηλεκτροσκόπιο
  • Πλησιάζουμε στο μεταλλικό δίσκο ένα αντικείμενο που θεωρούμε ηλεκτρικά φορτισμένο (π. χ. ένα καλαμάκι που έχουμε τρίψει με ένα μάλλινο ύφασμα) ή/και το ακουμπάμε στο δίσκο.
  • Αν υπάρχει κάποιο είδος ηλεκτρικού φορτίου, αυτό μεταφέρεται διαμέσου του μεταλλικού μέρους στα φύλλα (αλουμινίου ή χρυσού).
  • Τα φύλλα φορτίζονται ηλεκτρικά με το ίδιο είδος φορτίου και τότε απωθούνται μεταξύ τους (αν αντί για δύο φύλλα το ηλεκτροσκόπιο έχει μια βελόνα, τότε αυτή αποκλίνει από το μεταλλικό στέλεχος στο οποίο στηρίζεται).
  • Αν απομακρύνουμε το φορτισμένο αντικείμενο, τα μεταλλικά φύλλα (ή η βελόνα) επανέρχονται στη θέση τους.
  • Αν την ώρα που το φορτισμένο αντικείμενο ακουμπά στο μεταλλικό δίσκο ακουμπήσουμε το χέρι μας στο δίσκο, τότε λέμε ότι "γειώνουμε" το ηλεκτροσκόπιο. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε στα ηλεκτρικά φορτία μια νέα διέξοδο και αυτά μεταφέρονται στο χέρι μας, με αποτέλεσμα τα μεταλλικά φύλλα ή η βελόνα να ξαναγυρίσουν στην αρχική θέση ισορροπίας τους.
Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν απομακρύνουμε τότε το φορτισμένο αντικείμενο;Δοκιμάστε το...
Δείτε κι ένα βίντεο που δείχνει τη χρήση ενός ηλεκτροσκοπίου:


*πηγή animation:http://www.physicsclassroom.com/mmedia/estatics/esn.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου