3 Φεβρουαρίου 2012

μέσα σε ένα λαμπτήρα πυράκτωσης

Αναρωτιέστε τι υπάρχει μέσα σε ένα κοινό λαμπτήρα πυράκτωσης (λάμπα);
Με το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί,το οποίο ευγενικά μας παραχώρησαν οι συντελεστές της ιστοσελίδας http://www.engineersgarage.com θα τα δούμε όλα με λεπτομέρειες.
Ας αρχίσει το ταξίδι μας:
Αυτός είναι ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης. Περιβάλλεται από ένα γυάλινο δοχείο, που το σχήμα του βοηθά το φως να διασκορπίζεται προς κάθε κατεύθυνση.

Μια πιο κοντινή ματιά μας δείχνει τα μέρη του λαμπτήρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Το εξωτερικό γυάλινο περίβλημα είναι κολλημένο στο κάτω μέρος του λαμπτήρα. Ο χώρος στο εσωτερικό του γυαλιού είναι γεμάτος με ένα αδρανές αέριο, όπως το αργό, που εμποδίζει την οξείδωση του νήματος στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται.

Υπάρχει ένα ακόμη γυάλινο τμήμα στο εσωτερικό του λαμπτήρα. Είναι ένα γυάλινο στέλεχος που χρησιμεύει σαν στήριγμα για τις επαφές και για τα βοηθητικά στηρίγματα του νήματος.

Μια πιο κοντινή ματιά μας δείχνει καλύτερα τα σύρματα (contact wires) που συνδέονται με τις επαφές του λαμπτήρα. Βλέπουμε ακόμη τα βοηθητικά συρματάκια (support wires), που ο ρόλος τους είναι να στηρίζουν το νήμα.

Μια ακόμη πιο κοντινή ματιά στα σύρματα των επαφών και στα βοηθητικά.

Το νήμα, που είναι η καρδιά του ηλεκτρικού λαμπτήρα, φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Αποτελείται από βολφράμιο, το οποίο έχει υψηλό σημείο τήξης και εκπέμπει φως όταν θερμαίνεται. Το νήμα έχει σπειροειδές σχήμα.

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε πώς συνδέεται το νήμα βολφραμίου με τις επαφές.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει το σχήμα του γυάλινου στελέχους Είναι κολλημένο στο κάτω κάλυμμα με τη χρήση ενός κολλώδους υλικού.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τα σύρματα επαφής που βγαίνουν από το στέλεχος και είναι συνδεδεμένα με τις ηλεκτρικές επαφές για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι δύο εξωτερικές επαφές φαίνονται στην εικόνα αυτή, στη μεταλλική βάση του λαμπτήρα.

* Ο συγκεκριμένος λαμπτήρας είναι λαμπτήρας μπαγιονέτ. Ο βιδωτός λαμπτήρας διαφέρει από τον παραπάνω στα εξωτερικά σημεία των επαφών, από τις οποίες η μία βρίσκεται στο κάτω μέρος της μεταλλικής βάσης και η άλλη στο πλάι της ίδιας βάσης.

*πηγή:http://www.engineersgarage.com/insight/how-electric-bulb-works?page=11

2 σχόλια:

 1. Εξαιρετικές φωτογραφίες! Ό,τι χρειάζεται για να αντιληφθούμε τα μέρη ενός λαμπτήρα! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι συντελεστές της ιστοσελίδας όπου τις βρήκα ήταν ευγενέστατοι και τις διέθεσαν ευχαρίστως.
   Έτσι, κάνουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά (λαμπτήρες εν προκειμένω)!:))

   Διαγραφή