27 Φεβρουαρίου 2012

ηφαίστεια

Τα ηφαίστεια είναι ανοίγματα στην επιφάνεια της γης που επιτρέπουν την έξοδο ρευστών πετρωμάτων από το εσωτερικό της με τη μορφή λάβας. Η έξοδος αυτή συνήθως πραγματοποιείται με έκρηξη.
Πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια
Δείτε ένα animation από το ψηφιακό σχολείο που περιγράφει τη δημιουργία των ηφαιστείων:

Τύποι ηφαιστείων
Ανάλογα με το σχήμα τους τα ηφαίστεια διακρίνονται σε τρεις κύριους τύπους: τους κώνους σκωριών, τα ασπιδόμορφα ηφαίστεια και τα στρωματοηφαίστεια:
πηγή εικόνας εδώ
Τα μέρη ενός ηφαιστείου
Αν και τα ηφαίστεια ποικίλουν ως προς τη μορφή, η τομή ενός τυπικού ηφαιστείου θα μας έδειχνε ότι στο εσωτερικό υπάρχει ένας πόρος από τον οποίο διοχετεύεται το μάγμα από το θύλακα της βάσης προς τα πάνω, στον κρατήρα, ενώ μπορεί να υπάρχουν και άλλες δευτερεύουσες διέξοδοι, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:
πηγή:http://www.geo.auth.gr/765/2_landforms/21_volcano_types.htm

Τι συμβαίνει στη διάρκεια της έκρηξης;
Το μάγμα πιέζεται από τη μάζα των αερίων , τα οποία αναζητούν διέξοδο. Όσο πιο πυκνό είναι το μάγμα, τόσο πιο πιθανό είναι να μην επιτρέπει τη μερική εκτόνωση των αερίων και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έκρηξη. Δείτε την προσομοίωση μια έκρηξης βήμα-βήμα (επιλέγοντας τους αριθμούς από το 1 ως το 4 στη μπάρα):
Ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια
Ως ενεργό θεωρείται ένα ηφαίστειο αν έχει εκραγεί κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων. Αν η τελευταία του έκρηξη έχει πραγματοποιηθεί πριν από το διάστημα αυτό, θεωρείται ανενεργό.
Ηφαίστεια στον ελλαδικό χώρο
Τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας είναι διατεταγμένα σε ένα τόξο (Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο) και περιλαμβάνουν (από Δυτικά προς Ανατολικά) τα εξής ηφαίστεια: Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Γυαλί, Νίσυρος και Κως.
Η τελευταία μεγάλη έκρηξη στη Σαντορίνη συνέβη περίπου το 1.630 π.Χ. και δημιούργησε τη μεγάλη καλδέρα (εδαφική κοιλότητα) στο κέντρο του νησιωτικού συγκροτήματος Η πιο πρόσφατη έκρηξη, πολύ μικρότερης κλίμακας, έγινε το 1950.
Το ηφαίστειο της Νισύρου αποτελείται από μία μεγάλη καλδέρα μέσα στην οποία υπάρχουν 5 μικρότεροι κρατήρες. Η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε το 1888.
Φτιάξτε το δικό σας εικονικό ηφαίστειο!
Μεταβείτε στο σύνδεσμο της εικόνας, επιλέξτε το παιχνίδι προσομοίωσης, ρυθμίστε την πυκνότητα του μάγματος και την πίεση των αερίων και δείτε πώς θα εκραγεί!Μη φοβάστε, δε θα υπάρξουν θύματα...
Το πείραμα με το ηφαίστειο
Αν θέλετε να κατασκευάσετε ένα ομοίωμα ηφαιστείου και να πειραματιστείτε μ' αυτό, δεν έχετε παρά να θυμηθείτε τη σχετική ανάρτηση στο "καλοκαιρινό" μας ιστολόγιο.

*πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF
http://www.10news.com/weather/15844616/detail.html
http://kids.discovery.com/games/build-play/volcano-explorer
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A102/148/1058,3822/extras/gag-b4_3_tectonic-plates/index.html
http://www.geo.auth.gr/765/2_landforms/21_volcano_types.htm#2
http://www.geo.auth.gr/courses/ggg/ggg105y/html/coassooaea.html
clip art:http://www.computerclipart.com

2 σχόλια: