20 Φεβρουαρίου 2012

διαστημικοί σταθμοί

Ναι, υπάρχουν διαστημικοί σταθμοί!
Μπορεί στο μάθημα του βιβλίου της Γλώσσας να περιγράφονται με τη ...βοήθεια της επιστημονικής φαντασίας, όμως υπάρχουν και στην πραγματικότητα.
Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι διαστημικοί σταθμοί που ...πετούν πάνω από τα κεφάλια μας:ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong 1 που ανήκει στην Κίνα.
Στην πραγματικότητα οι διαστημικοί σταθμοί είναι διαστημόπλοια με ειδικό σχεδιασμό, που φτιάχτηκαν με την προοπτική να φιλοξενούν πληρώματα αστροναυτών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη διάρκεια της παραμονής τους μελετώνται οι επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η παρατεταμένη διαβίωση στο διάστημα. Το ρεκόρ παραμονής σε συνεχόμενο χρόνο ανήκει στον Ρώσο κοσμοναύτη Valeri Vladimirovich Polyakov, που έμεινε στο διάστημα 437,7 ημέρες.
Τι άλλο γίνεται σ' έναν διαστημικό σταθμό;
Πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και άλλα πολλά ...μυστικά. Βλέπετε, η διαστημική τεχνολογία δεν είναι προσιτή ούτε κατανοητή από όλους...
Για να μη μείνετε όμως με την όρεξη, να μια σύντομη εικονική ξενάγηση στον διεθνή διαστημικό σταθμό (στα ελληνικά) και μερικές πληροφορίες ακόμη.

*πηγές:http://esamultimedia.esa.int/docs/issedukit/gr/html/t01r1.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_station
*εικόνα: από τη wikipedia στην οποία παραχωρήθηκε από τη NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου