4 Μαρτίου 2012

ουπς!βραχυκύκλωμα!

Φίλοι μου ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω ένα ...ένοχο μυστικό του ηλεκτρικού ρεύματος:
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ...τεμπέλικο!
Όταν μπορεί να βρει έναν πιο σύντομο δρόμο μέσα σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, τότε ακολουθεί αυτόν το δρόμο και αποφεύγει τη μεγάλη διαδρομή. Τότε λέμε ότι έχουμε βραχυκύκλωμα(κοντό, σύντομο κύκλωμα).
Ίσως να σκεφτείτε ότι είναι απλά έξυπνο...
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα!
Όταν δημιουργηθεί αυτό το βραχυκύκλωμα,εμείς εξακολουθούμε να ...πληρώνουμε το ρεύμα που ρέει, αφού ο μετρητής δεν ενδιαφέρεται αν το ρεύμα ρέει μέσα σε κάποια συσκευή ή απλά στα καλώδια.
Όμως, ούτε αυτό είναι το πιο σοβαρό.Αφού δεν υπάρχει κάποιος καταναλωτής (συσκευή ή λαμπάκι) συνδεδεμένος, το ρεύμα ρέει μέσα στα καλώδια συνεχώς, ένα μέρος του μετατρέπεται σε θερμότητα και έτσι μπορεί να υπερθερμανθεί το κύκλωμα και να ξεσπάσει φωτιά.
Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα;
Αν δύο καλώδια που δεν έχουν καλή μόνωση έρθουν σε επαφή μεταξύ τους ή αν ένα αντικείμενο-αγωγός παρεμβληθεί (μπει ανάμεσα) στο κύκλωμα.
Ας μελετήσουμε εικονικά και με ασφάλεια το βραχυκύκλωμα:
Τι θα συμβεί αν συνδέσουμε τους πόλους μιας ηλεκτρικής πηγής με έναν αγωγό, χωρίς να υπάρχει καταναλωτής;Βραχυκύκλωμα:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα συνηθισμένο απλό κύκλωμα:
Τι θα συμβεί αν τα καλώδιά του συνδεθούν (με κάποιον αγωγό ) χωρίς να μεσολαβεί το λαμπάκι;Βραχυκύκλωμα!
Να και ένα κύκλωμα δύο κλάδων με λαμπάκια σε παράλληλη σύνδεση:
Αν σε κάποιο σημείο του παρεμβληθεί από λάθος ένα μεταλλικό αντικείμενο (αγωγός), το ρεύμα δεν περνάει καθόλου από τον κλάδο με το λαμπάκι, αφού προτιμά το σύντομο δρόμο προκαλώντας βραχυκύκλωμα!
Ας δούμε και ένα κύκλωμα με σύνδεση σε σειρά:
Εδώ, δεν υπάρχει πιο σύντομος δρόμος. Το αντικείμενο-αγωγός απλά ενσωματώνεται στο κύκλωμα και η ροή του ρεύματος συνεχίζεται κανονικά.
Για σκεφτείτε, όμως, τι είδους σύνδεση έχουν οι συσκευές στο σπίτι μας;
Παράλληλη, βέβαια!Επομένως, ο κίνδυνος του βραχυκυκλώματος υπάρχει και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να μη χρησιμοποιούμε συσκευές με φθαρμένα καλώδια και να μην παρεμβάλλουμε ξένα αντικείμενα-αγωγούς στο κύκλωμα.
Δοκιμάστε μόνοι σας τα εικονικά βραχυκυκλώματα εδώ.

*πηγή εικόνων:http://physiquecollege.free.fr/physics_chemistry_middle_high_secondary_grammar_school_higher_education_academy_co.uk.us.en/electricity_electromagnetism_interactive/short_circuit_an_activity.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου