21 Μαρτίου 2012

πώς τα βλέπετε;


Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς βλέπουμε αυτά που υπάρχουν γύρω μας;
Με τα μάτια, θα μου πείτε!
   Για να δούμε, σίγουρα χρειάζεται να έχουμε  λειτουργικό αισθητήριο της όρασης(μάτια που να βλέπουν, δηλαδή). Χρειάζεται επίσης να μπορεί ο εγκέφαλός μας να ερμηνεύει τα σήματα που του στέλνουν τα μάτια. Δεν αρκεί όμως αυτό.Χρειάζεται οπωσδήποτε και φως!
   Κάποτε οι άνθρωποι πίστευαν ότι για να δούμε ένα αντικείμενο, ακτίνες φωτός φεύγουν από το μάτι μας και κατευθύνονται προς το αντικείμενο, κάνοντάς το ορατό. Αστεία υπόθεση! Αν αυτό ήταν αλήθεια, δε θα χρειαζόμασταν καθόλου φακό ή ηλεκτρικές λάμπες. Όταν μπαίναμε σε έναν σκοτεινό χώρο, τα μάτια μας θα τον φώτιζαν...
   Μήπως αυτό σας έκανε να σκεφτείτε ότι συμβαίνει το αντίθετο;Ότι δηλαδή οι ακτίνες του φωτός κατευθύνονται από τα αντικείμενα προς τα μάτια μας;
Έχετε δίκιο,εν μέρει...
   Αν το αντικείμενο που θέλουμε να δούμε είναι μια φωτεινή πηγή, όπως ο ήλιος ή η λάμπα,εκπέμπει ακτίνες φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις, άρα και προς τα μάτια μας. Μπορούμε τότε να δούμε αυτό το αντικείμενο.Σκεφτείτε όμως ότι ποτέ δεν κοιτάμε απευθείας μια φωτεινή πηγή γιατί δεν αντέχουμε για πολλή ώρα.
   Αν θέλουμε να δούμε ένα μήλο, μια καρέκλα, έναν άνθρωπο, πράγματα δηλαδή που δεν είναι φωτεινές πηγές,από πού προέρχεται το φως που τα κάνει ορατά;
   Η απάντηση βρίσκεται σε δυο φαινόμενα που έχουν σχέση με το φως:την ανάκλαση και τη διάχυση του φωτός.
  • Ανάκλαση έχουμε όταν οι φωτεινές ακτίνες που ξεκινούν από μια φωτεινή πηγή πέφτουν πάνω σε μια λεία ή γυαλιστερή επιφάνεια. Τότε αλλάζουν κατεύθυνση και μπορούν να ...κατευθυνθούν και προς τα μάτια μας.Η κατεύθυνση που θα πάρουν οι ακτίνες εξαρτάται από τη γωνία που σχηματίζουν  πέφτοντας στη λεία επιφάνεια.
  • Διάχυση έχουμε όταν οι φωτεινές ακτίνες που ξεκινούν από μια φωτεινή πηγή πέφτουν πάνω σε μια τραχιά ή ανώμαλη επιφάνεια. Τότε  αλλάζουν πάλι κατεύθυνση και "σκορπίζονται" παντού στο χώρο. Έτσι μπορούμε να δούμε  ...όλα τα μήλα, τις καρέκλες, τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας.
Βλέπετε;

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή κυρία,το μάτι μας είναι σαν φακός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο,αν διαβάσεις πιο προσεχτικά, θα δεις ότι αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη.Το μάτι είναι ο υποδοχέας των φωτεινών ακτίνων.

      Διαγραφή