2 Μαρτίου 2012

μυστήριο τρίγωνο!


Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη άσκηση όπου πρέπει να υπολογίσετε το εμβαδόν κάποιου τριγώνου!Είναι η ανάρτηση-αφιέρωμα που σας είχα υποσχεθεί για το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής μας ψηφοφορίας.
Η κάλπη ανέδειξε ως το μεγαλύτερο μυστήριο που μας βασανίζει και μας κρατά ξάγρυπνους τα βράδια το τρίγωνο των Βερμούδων!
Ας βουτήξουμε στα μυστηριώδη νερά του:
Πού βρίσκεται;
Βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού ωκεανού που ορίζεται από το Μαϊάμι της Φλόριντα, το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο και τα νησιά των Βερμούδων.
Πώς πήρε το όνομά του;
Ο όρος Τρίγωνο των Βερμούδων εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 στο περιοδικό Argosy από τον V. Gaddis και βρήκε αμέσως συνεχιστές.Άλλη ονομασία που χρησιμοποιείται για την ίδια περιοχή είναι Τρίγωνο του Διαβόλου. Αυτή η ονομασία μάλλον δε χρειάζεται διευκρινίσεις..
Ποια ανεξήγητα φαινόμενα συνέβησαν εκεί;
Τα ...θρυλούμενα φαινόμενα που σχετίζονται με το Τρίγωνο των Βερμούδων αναφέρονται κυρίως σε μυστηριώδεις εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων στο χώρο αυτό.
  • Από τον καιρό ακόμα του Χριστόφορου Κολόμβου λέγεται ότι περίεργα φαινόμενα συνέβαιναν στη θάλασσα των Σαργασσών που βρίσκεται εκεί. Όταν ο Κολόμβος ταξίδευε προς το Νέο Κόσμο, βρέθηκε κάποια στιγμή να πλέει σε μια θάλασσα από φύκια. Από τότε και ως το 17ο και 18ο αιώνα πολλές ναυτικές ιστορίες μιλούσαν για παγιδευμένα πλοία που έπλεαν ανάμεσα σε πτώματα ανθρώπων και αλόγων μπλεγμένων στα φύκια.
  • Ένα από τα πρώτα περιστατικά που αναφερόταν σε εξαφάνιση πλοίου στο Τρίγωνο των Βερμούδων συνέβη το 1840, με το πλοίο Rosalie, που βρέθηκε αργότερα άθικτο, αλλά χωρίς ίχνος από το πλήρωμά του.
  • Η πιο πολυσυζητημένη εξαφάνιση πλοίου ήταν αυτή του Cyclops, το 1918, πλοίου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που δε βρέθηκε ποτέ.
  • Η πιο γνωστή περίπτωση εξαφάνισης αεροπλάνων ήταν αυτή της Πτήσης 19, το 1945. Επρόκειτο για μια ομάδα 5 αεροπλάνων σε εκπαιδευτική πτήση, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τα καταγεγραμμένα μηνύματα του ασυρμάτου αντιμετώπισαν μια αιφνιδιαστική δυσλειτουργία των οργάνων προσανατολισμού και εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη.
  • Δύο ακόμη από τις σημαντικότερες εξαφανίσεις αεροπλάνων ήταν αυτές που συνέβησαν με διαφορά ενός χρόνου μεταξύ τους το 1948/1949.Τα δύο αεροπλάνα είχαν επιβάτες και ανήκαν στην ίδια αεροπορική εταιρία.
  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που εξαφανίστηκαν στη περιοχή ήταν το τάνκερ Marine Sulphur Queen,μήκους 170 μέτρων, που χάθηκε το 1963 .
Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ...

Τελικά τι μπορεί να φταίει για όλα αυτά;
Πολλές ερμηνείες αμφίβολης επιστημονικής ορθότητας έχουν δοθεί κατά καιρούς για τα συμβάντα της περιοχής:
  • Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι στο βυθό του Τριγώνου κρύβεται η χαμένη Ατλαντίδα. Λέγεται ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες που παρατηρούνται οφείλονται σε εκπομπές από υπολείμματα προηγμένης τεχνολογίας που είναι ακόμα ενεργά.
  • Άλλοι μιλούν για έναν κομήτη που έπεσε στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια και προκαλεί ακόμη ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα από το βυθό.
  • Δε λείπουν αυτοί που μιλούν για μια υπερφυσική πύλη (σκουληκότρυπα) στο χώρο και το χρόνο που οδηγεί τους εξαφανισθέντες σε άλλη διάσταση,για αστρικές πύλες ή για απαγωγές των εξαφανισθέντων από εξωγήινους.
Και οι επιστημονικές ερμηνείες:
  • Το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και τα μικρότερα επιφανειακά και υποθαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στην στην περιοχή του Τριγώνου μπορούν να παρασύρουν σε μεγάλες αποστάσεις τα συντρίμμια των πλοίων.Αυτό θα εξηγούσε γιατί δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα κάποιων από αυτά που χάθηκαν στην περιοχή.
  • Κύματα που προκαλούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς, φαινόμενο σχετικά συχνό στην περιοχή, μπορεί να έχουν παρασύρει και βυθίσει κάποια από τα πλοία.
  • Η απότομη εμφάνιση πυκνής ομίχλης λόγω θερμοκρασιακών διαφορών και η απρόβλεπτη και ξαφνική δημιουργία μεγάλων κυμάτων, ύψους μέχρι και 15 μέτρων. Επίσης, η εμφάνιση έντονων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων . Αυτές οι καταιγίδες μερικές φορές διαρκούν μόλις μερικά λεπτά καλύπτοντας ελάχιστα τετραγωνικά μίλια. Συχνά συνοδεύονται και από εμφάνιση υψηλών φορτίων στατικού ηλεκτρισμού που μπορούν να επηρεάσουν όργανα πλοήγησης και επικοινωνιών
  • Η πιο πρόσφατη επιστημονική θεωρία λέει ότι για τα φαινόμενα ευθύνονται τεράστια αποθέματα μεθανίου στο βυθό της περιοχής. Ασθενείς σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, δημιουργώντας «κενά» στη θάλασσα και παρασύροντας όποιο πλοίο ή αεροπλάνο τυγχάνει να βρίσκεται στην περιοχή.

*πηγές: http://www.fimes.gr/2010/08/trigono-vermoudon/
http://www.physics4u.gr/news/2007/scnews3026.html
http://www.physics4u.gr/news/2003/scnews1126.html
http://www.truthison.com/topic-t3112.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου