12 Σεπτεμβρίου 2012

Γη - μια όχι και τόσο τέλεια σφαίρα

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τον πλανήτη Γη.
Πώς ήταν το αντικείμενο που φανταστήκατε;
Σαν μια γαλάζια σφαίρα τυλιγμένη με σύννεφα;
Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μια τέτοια αναπαράσταση με το νου μας, αφού στην εποχή μας έχουμε δει πολλές φωτογραφίες και βίντεο του πλανήτη μας τραβηγμένα από το διαστημικό σταθμό, τους δορυφόρους και τις διαστημικές αποστολές.
Πρώιμες αντιλήψεις για το σχήμα της Γης
Υπήρχε βέβαια η εποχή που το περιορισμένο γνωστικό πεδίο των ανθρώπων δεν τους επέτρεπε κάτι τέτοιο. Τότε, στις νοητικές αναπαραστάσεις των ανθρώπων,η Γη ήταν επίπεδη, είχε αρχή και τέλος και συχνά περιτριγυριζόταν από θάλασσα.

Αναρωτηθήκατε πότε οι άνθρωποι άρχισαν να υποψιάζονται ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν αλλιώς και τι ήταν αυτό που δημιούργησε αυτή την υποψία;
Εικάζεται ότι την ιδέα για τη σφαιρικότητα της Γης είχαν συλλάβει οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι τον 5ο αι.π.Χ και την υποστήριξε  επίσης και ο Παρμενίδης.
Αργότερα ο Αριστοτέλης  παρατηρώντας τις εκλείψεις της Σελήνης και έχοντας προσδιορίσει τη σκιά της Γης ως αιτία των εκλείψεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γη θα έπρεπε να είναι σφαιρική για να ρίχνει τέτοιου τύπου σκιά.
Πεπεισμένος για  το σφαιρικό σχήμα της Γης ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος που υπολόγισε την περιφέρειά της.
Μεσολάβησαν αρκετοί αιώνες αστρονομικών … συγχύσεων σε σχέση με το σχήμα και τη θέση της Γης στο στερέωμα, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο πρώτος περίπλους της γης από τον Μαγγελάνο και το πλήρωμά του στις αρχές του 16ου αι. μ. Χ που απέδειξε ότι η γη δεν έχει αρχή και τέλος.
Γεωειδές,ένα σχήμα που περιγράφει τη Γη
Κάτι σαν σφαίρα, λοιπόν!
Όχι όμως τέλεια σφαίρα, αλλά μια σφαίρα συμπιεσμένη στους πόλους. Ένα σχήμα που περιγράφεται ως γεωειδές,το σχήμα της Γης.
Αν φανταστούμε μια ακτίνα που ενώνει έναν πόλο με το κέντρο της Γης και μια δεύτερη ακτίνα που ενώνει κάποιο σημείο του Ισημερινού με το κέντρο της Γης, η δεύτερη ακτίνα θα είναι κάπως μεγαλύτερη.
Μια …ατέλεια, που δεν αναιρεί τίποτε από τη μοναδικότητα του πλανήτη μας!
 
*εικόνες: wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου