15 Σεπτεμβρίου 2012

ok,κινείται! θα μου πει κανείς γιατί;

Η γη κινείται γύρω από τον ήλιο.Το είπε κι ο Γαλιλαίος (το πήρε πίσω για να γλιτώσει την πυρά, αλλά πάλι ...)
.

Γιατί, όμως;
Ώρα να δούμε τι είπαν και οι επόμενοι, μήπως βγάλουμε καμιά άκρη!
Μετά τον Γαλιλαίο ήρθε ο Κέπλερ.Προβληματίστηκε πολύ, σκέφτηκε, μελέτησε και το έργο του Μπράχε και κατέληξε στα εξής:
Οι πλανήτες κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Αυτό βέβαια, δεν έδωσε απάντηση. Αποτέλεσε όμως τη βάση για τη δουλειά του Νεύτωνα, που θεωρείται ο πατέρας της "ουράνιας μηχανικής".
Ο σερ Νεύτων, αφού μελέτησε τους νόμους του Κέπλερ διατύπωσε τους νόμους της κίνησης αλλά επίσης και το νόμο της παγκόσμιας έλξης, που λέει σε απλά ελληνικά τα εξής:
Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με μια δύναμη. Αυτή η δύναμη εξαρτάται από τις μάζες των δύο σωμάτων,την απόστασή τους και ...κάτι ακόμη ,που ονομάζεται παγκόσμια βαρυτική σταθερά.
Σε ακόμη πιο απλά ελληνικά, όπως η γη έλκει ένα μήλο, έτσι και το μήλο έλκει τη γη.Βέβαια,τελικά εκείνο που πέφτει είναι το μήλο, αφού η γη έχει μεγαλύτερη μάζα. Φανταστείτε τώρα να μεταφέρουμε το μήλο ...ψηλά-πολύ ψηλά, εκεί που η βαρυτική δύναμη της γης δεν είναι τόσο μεγάλη. Αν του δώσουμε και μια ...σπρωξιά, το μήλο θα μπει σε τροχιά γύρω από τη γη, όπως οι δορυφόροι.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει μεταξύ Γης και Ήλιου.Έλκονται, αλλά ...ευτυχώς δεν πλησιάζουν, αφού η σχέση της μάζας και της απόστασής τους δεν το επιτρέπει.
Τι είναι εκείνο που έθεσε αρχικά σε κίνηση τη Γη; Εικάζεται από τους αστρονόμους ότι όλα τα μέρη του ηλιακού συστήματος σχηματίστηκαν από πυκνή διαστρική σκόνη του πρώιμου σύμπαντος και πήραν τη σημερινή τους μορφή με διαδικασίες βαρυτικής αλληλεπίδρασης, διατηρώντας  την κίνηση του υλικού της προέλευσής τους.
Βέβαια...δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και δε θέλω να διαστρεβλώσω τα γεγονότα!
Χμ...Κι αν όλα τα παραπάνω οφείλονται στις στρεβλώσεις του χωροχρόνου;

Σύμφωνα με τη  Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν ο παράγοντας που προκαλεί τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις είναι η καμπύλωση του χωροχρόνου, που προκαλείται από τα ίδια τα αντικείμενα που αλληλεπιδρούν, κάτι που αλλάζει τα πράγματα,με έναν τρόπο που ...δεν μπορώ να σας εξηγήσω!

πηγές:http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=416 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%B1%CE%AC%CE%BA_%CE%9D%CE%B5%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CE%9A%CE%AD%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%81
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%AD%CE%BB%CE%BE%CE%B7%CF%82
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2818,10619/extras/gstd01_earth-moves/index.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82
http://physics4u.wordpress.com/2011/04/18/h-%CE%AF-%CE%AE-%CE%AF-eps/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου