6 Οκτωβρίου 2012

ανθρακωρύχοι του παρελθόντος

  Το κάρβουνο αποτέλεσε από παλιά πηγή ενέργειας, καθώς υπήρχε διαθέσιμο ακόμη και σε επιφανειακά πετρώματα.
  Οι ανάγκες για τη χρήση του αυξήθηκαν ιδιαίτερα με την εφεύρεση των ατμομηχανών και τη βιομηχανική επανάσταση. Στις αρχές του 18ου αιώνα άρχισαν οι προσπάθειες για την εξόρυξη των πετρωμάτων του άνθρακα που βρισκόταν υπόγεια, με τη διάνοιξη ορυχείων που πήγαιναν ολοένα βαθύτερα και στοών που διακλαδίζονταν οριζόντια σε μεγάλο βάθος στη γη.
  Τα ορυχεία ανοίγονταν με εκρήξεις δυναμίτιδας.Αφού δημιουργούνταν δύο κεντρικά φρεάτια,άρχιζε η διάνοιξη των πλευρικών στοών,που εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις.
  Πριν εφευρεθούν ειδικές μηχανές για να κόβουν το κάρβουνο (1880), η κοπιαστική αυτή εργασία γινόταν από τους ανθρακωρύχους με κασμάδες και φτυάρια. Το ορυκτό φορτωνόταν σε ειδικά βαγονέτα και μεταφερόταν στην επιφάνεια.
  Μπορείτε να φανταστείτε τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων αυτών;
Σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, όπου δεν έφτανε το φως του ήλιου, δούλευαν από οχτώ ως και δεκάξι ώρες μέσα σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον γεμάτο σκόνη άνθρακα, που καθόταν στα πνευμόνια τους και αναθυμιάσεις από επικίνδυνα αέρια. Δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο η κατάρρευση των στοών, που παγίδευε για πάντα κάποιους από αυτούς,ενω η πιο τραγική συνήθεια που σχετίζεται με τη λειτουργία των ανθρακωρυχείων ήταν η απασχόληση ανήλικων παιδιών σε ρόλου ανθρακωρύχου στις στοές με μικρό ύψος.

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τους Έλληνες που δούλεψαν ως ανθρακωρύχοι στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου:
 
* πηγές:http://www.youtube.com/watch?v=sJVEozhgXGQ
http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%89%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF
http://en.wikipedia.org/wiki/Coal_mining
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coal_mining.jpg

4 σχόλια:

  1. Τους συμπαθώ πολύ τους ανθρακωρύχους.
    Και τους σέβομαι. Για αυτό που έκαναν και κάνουν. Για αυτά που αγωνίζονται (διαδηλώσεις στην Ισπανία). "Δίχως να λογαριάζουν πως τα πνευμόνια τους μπορούν να τους προδώσουν από στιγμή σε στιγμή".
    Μήπως ήρθε η ώρα να γίνουμε και μεις "ανθρακωρύχοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε μάθει τόσο καλά το ρόλο του καταναλωτή, που συχνά ξεχνάμε την ανθρώπινη εργασία που κρύβεται πίσω από κάποια αγαθά.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Κι εσείς αγενέστατος, που χρησιμοποιείτε αυτή τη γλώσσα σ' ένα ιστολόγιο που απευθύνεται σε παιδιά!

      Διαγραφή