22 Οκτωβρίου 2012

μεταναστεύοντας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Φανταστείτε πως είστε λόγιος ή καλλιτέχνης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 15ο αιώνα.
Οι Οθωμανοί κατακτούν την Κωνσταντινούπολη, τον τόπο κατοικίας σας.
Αποφασίζετε να φύγετε ,τόσο για να γλιτώσετε τη ζωή σας, όσο και γιατί πιστεύετε ότι η μόρφωση και η πνευματική σας καλλιέργεια δεν θα σας εξασφαλίσουν κανενός είδους προνόμιο ή καμιά εγγύηση για το μέλλον σας.
Πού θα πηγαίνατε;
Λέγεται πως η Ιταλία είναι καλός προορισμός για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αυτή την εποχή (Αναγέννηση,γαρ!).
Κατά πόδας σάς ακολουθούν και αρκετοί ευγενείς της Πόλης. Αυτοί, βέβαια, έχουν τα οικονομικά μέσα για να ζήσουν. Εσείς, τι επάγγελμα θα μπορούσατε να κάνετε; Να διδάξετε ίσως σε κάποιο πανεπιστήμιο, αυτά που κατέχετε.
Οι Οθωμανοί συνεχίζουν να επεκτείνονται, ενώ επικρατούν συνθήκες αναταραχής και πολεμικών συγκρούσεων.
Έστω τώρα, ότι ανήκετε στους πληθυσμούς των λατινοκρατούμενων περιοχών ή κάποιων περιοχών που άργησαν να κατακτηθούν.
Καθώς οι Οθωμανοί κατακτούν τις περιοχές αυτές εκτοπίζοντας τους Βενετούς, Γενουάτες και λοιπούς κυρίαρχους, αποφασίζετε να ακολουθήσετε αυτούς που φεύγουν στις πατρίδες τους.
Έτσι, από τη Ρόδο βρίσκεστε στη Μάλτα, από την Κρήτη στα Επτάνησα και στη Βενετία, από τη Μάνη στην Κορσική, από τα παράλια της Πελοποννήσου στην Ιστρία και τη Δαλματία.
Έχετε συνηθίσει να ζείτε κοντά στη θάλασσα, γι' αυτό και προτιμάτε να εγκατασταθείτε σε παραλιακές τοποθεσίες.Είναι πιθανό να εξασκείτε και την τέχνη του ναυτικού ή του εμπόρου, που κατείχατε από πριν.
Οι αιώνες της κατάκτησης βαραίνουν.Έφτασε ο 17ος αιώνας.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει δείξει ήδη δείγματα οικονομικής παρακμής.
Ως ...δαιμόνιος Έλληνας που είστε,εκμεταλλεύεστε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με το εμπόριο, δια ξηράς με τα καραβάνια ή δια θαλάσσης.
Στην αρχή δραστηριοποιείστε στο εμπόριο με τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία σαν μεσάζοντας, αργότερα σαν ανεξάρτητος έμπορος. 
Μπορεί να αποφασίζετε να εγκαταστήσετε την έδρα της επιχείρησής σας εκτός συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Οδησσό, στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στο Παρίσι, τη Μασσαλία ή τη Βιέννη.
Είναι κι άλλοι Έλληνες εκεί. Φτιάχνετε μια παροικία.Όλοι μαζί συντηρείτε ζωντανή την ελπίδα της απελευθέρωσης των συμπατριωτών σας και εργάζεστε γι' αυτό...
*πηγές:http://www.ime.gr/chronos/11/pct/gr/koinonia/apodimia/
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F114/520/3382,13627/
 εικόνες:http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F114/520/3382,13627/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου