19 Νοεμβρίου 2012

γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Τι να φάμε σήμερα;
Πολλές οι επιλογές...
Τις τελευταίες δεκαετίες ένα ...νέο φρούτο έχει κάνει την εμφάνισή του στο τοπίο των τροφών.Πρόκειται για τα γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Τι είναι;
Γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα που έχουν προέλθει άμεσα ή έμμεσα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.Δηλαδή από οργανισμούς που δεν δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο αλλά με σκόπιμη ανθρώπινη παρέμβαση στα γονίδιά τους ώστε να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ιδιότητες (π.χ. τετράγωνα καρπούζια, ντομάτες που δεν προσβάλλονται από ασθένειες κ.ά.).
  
Ποιος τα έφτιαξε και γιατί;
Τους οργανισμούς από τους οποίους προέρχονται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα κατασκεύασαν σε εργαστήρια ερευνητές της γενετικής μηχανικής, ενός κλάδου της επιστήμης που ασχολείται με την τροποποίηση του γονιδιώματος (DNA) των οργανισμών.
Πέρα από την επιστημονική περιέργεια, ο βασικός λόγος που ξεκίνησε ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της γης για τροφή με τη δημιουργία φυτών ανθεκτικών σε ασθένειες και ικανών να δώσουν μεγάλη παραγωγή με μικρό κόστος.

Πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο φυτό δημιουργήθηκε το 1983, ενώ το πρώτο είδος που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1994 ήταν μια ντομάτα που αργούσε να ωριμάσει μετά τη συγκομιδή.
Ακολούθησαν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι,βαμβάκι, πατάτες, σόγια,κολοκύθα και ρύζι. Απ' αυτά άλλα ήταν τροποποιημένα ώστε να αντέχουν σε συγκεκριμένες ασθένειες, άλλα ώστε να ωριμάζουν αργότερα και άλλα ώστε να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Τελικά, σε τι διαφέρουν από τα συνηθισμένα τρόφιμα;
Έχουν διαφορετικό DNA και μπορεί να περιέχουν εκτός από τα κανονικά τους γονίδια και ξένα γονίδια που προέρχονται από άλλα φυτά ή ακόμη και ζώα.

Υπάρχουν μεταλλαγμένα ζωικά τρόφιμα;
Δεν υπάρχει έγκριση για εμπορική διάθεση ζώων που προορίζονται για κατανάλωση,αν και έχουν γίνει πειραματισμοί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ένας γενετικά τροποποιημένος σολομός, που έφτασε κοντά στην έγκριση κυκλοφορίας, χωρίς να την έχει πάρει ακόμη.
Παρ' όλα αυτά όμως,υπάρχει μεγάλη γκάμα τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως το γάλα και τα παράγωγά του, που προέρχονται από ζώα που έχουν καταναλώσει γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Τι λένε αυτοί που υποστηρίζουν τα μεταλλαγμένα;
Οι υποστηρικτές των μεταλλαγμένων τροφίμων λένε ότι:
  • θα λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού ειδικά στις χώρες του τρίτου κόσμου
  • θα προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στις χώρες και τους αγρότες που τα καλλιεργούν, αφού θα δίνουν μεγαλύτερη σοδειά με λιγότερα έξοδα για λιπάσματα και φυτοφάρμακα
  • θα ωφελήσουν το περιβάλλον με τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων
Τι λένε αυτοί που είναι εναντίον των μεταλλαγμένων;
Αυτοί που είναι εναντίον των μεταλλαγμένων λένε ότι:
  • δεν είναι ασφαλή, γιατί δεν έχουν μελετηθεί αρκετά οι επιδράσεις τους στους καταναλωτές
  • μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των αλλεργιών και να κάνουν τους μικροοργανισμούς πιο ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά
  • τα γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορούν να αλλοιώσουν τα οικοσυστήματα κυριαρχώντας στα φυσικά ή μολύνοντάς τα με μεταφορά γονιδίων 
  • σε κάθε περίπτωση, τα τρόφιμα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πρέπει να έχουν ειδικό σήμα, για να επιλέγουν οι καταναλωτές αν θα τα προτιμήσουν ή όχι 
*πηγές: http://www.greenpeace.org/greece/metallagmena-provlima/#a1
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1_%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου