25 Νοεμβρίου 2012

ο ...μικρόκοσμος της ζωής


   Φίλοι μου, αφού τα μόρια βρίσκονται παντού και φτιάχνουν τα πάντα σαν δομικοί λίθοι της ύλης,είναι φυσικό να βρίσκονται και στη σύνθεση των ζωντανών οργανισμών.Ναι,μέσα στον καθένα μας βρίσκεται ο μικρόκοσμος (σε μερικούς λίγο περισσότερο απ' όσο σε άλλους ;))!
   Βέβαια,ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μόρια,που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χημικά στοιχεία.Δεν έχετε περιέργεια να μάθετε ποια από αυτά συνθέτουν τα όντα;Θα σας το μαρτυρήσω:
   Η ζωή όπως την ξέρουμε στον πλανήτη μας έχει σαν βάση της τον άνθρακα(C).Ναι, μην απορείτε-αυτόν τον ίδιο που συναντήσαμε στα ορυκτά καύσιμα! Κάτι έχει αυτό το παιδί-συγνώμη,εννοούσα στοιχείο- που το κάνει ικανό να δημιουργήσει πολλές διαφορετικές χημικές ενώσεις. Είναι δημοφιλής.Ολόκληρο ...κλάδο της Χημείας απασχολεί με τις σχέσεις και τους δεσμούς του.Όλες οι ενώσεις του άνθρακα λέγονται οργανικές ενώσεις.
   Φυσικά, ο άνθρακας έχει τις προτιμήσεις του. Για να φτιάξει λοιπόν μόρια που συνθέτουν τους ζωντανούς οργανισμούς συνδέεται με το υδρογόνο (Η), το οξυγόνο (O) και το άζωτο (N) με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.Συνθέτει έτσι τα τέσσερα είδη οργανικών ενώσεων που συναντάμε στους οργανισμούς:
  • τους υδατάνθρακες,δομικά στοιχεία των κυττάρων και πηγή ενέργειας για τους οργανισμούς
  • τις πρωτεΐνες,δομικά και λειτουργικά στοιχεία των κυττάρων
  • τα λιπίδια,δομικά στοιχεία των κυττάρων και αποθήκες ενέργειας των οργανισμών
  • τα νουκλεϊκά οξέα,που ελέγχουν τη λειτουργία του οργανισμού
   Εκτός όμως από τον άνθρακα,το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο, στη σύνθεση των οργανισμών μετέχουν και κάποια άλλα χημικά στοιχεία σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Τέτοια στοιχεία είναι ο φώσφορος(P), το κάλιο (K), το νάτριο (Na), το χλώριο (Cl), το θείο (S) και αρκετά ακόμη, που εξαιτίας της μικρής συμμετοχής τους τα ονομάζουμε ιχνοστοιχεία.
   Πολύπλοκη υπόθεση τελικά η ζωή!

*πηγές:http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C103/478/3158,12704/
http://en.wikipedia.org/wiki/Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου