13 Δεκεμβρίου 2012

κατανομή και πυκνότητα πληθυσμού

Σας μπερδεύουν οι έννοιες κατανομή και πυκνότητα του πληθυσμού;
Μη φοβάστε! Όλα θα ξεμπερδευτούν με τη βοήθεια του φανταστικού Πλανήτη Χ!
Αυτός λοιπόν ο πλανήτης είναι επίπεδος,έχει εμβαδόν 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, έχει πεδιάδα, βουνά και λίμνη. Να έτσι:
Ο Πλανήτης Χ έχει 8 κατοίκους.
Τι μπορούμε να πούμε για την κατανομή των κατοίκων του; Ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς ζουν στην πεδιάδα, όπως φαίνεται και στην εικόνα.
Όσο για την πυκνότητα του πλανήτη, αυτή είναι 8 κάτοικοι/τ. χλμ. (8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).
Ας κάνουμε μια ...υπόθεση εργασίας και ας φανταστούμε ότι οι κάτοικοι του πλανήτη διπλασιάστηκαν σε αριθμό και έπρεπε να λύσουν το θέμα του τόπου κατοικίας τους. Πιστεύοντας ότι "χίλιοι καλοί χωράνε", κατοίκησαν όλοι στην πεδιάδα ...ο ένας κοντά στον άλλον. Να, έτσι:
Τι νομίζετε πως άλλαξε σε σχέση με πριν; Η κατανομή ή η πυκνότητα του πληθυσμού του πλανήτη;
Αν απαντήσατε η πυκνότητα, έχετε δίκιο: η πυκνότητα του πλανήτη έγινε 16 κάτοικοι/τ. χλμ.
Όσο για την κατανομή, έμεινε ίδια:στις πεδιάδες κατοικούσαν πριν οι περισσότεροι, στις πεδιάδες κατοικούν και τώρα!
Για τις ανάγκες του παραδείγματος, ας υποθέσουμε ότι δεν τους βόλευε αυτό το μοντέλο και δεν ήθελαν να είναι τόσο ...κολλητοί. Μερικοί πήραν τα μπογαλάκια τους και αναζήτησαν τόπο κατοικίας σε σπηλιές, βουνά και ...βάρκες. Να, έτσι:
Άλλο σχέδιο τούτο!
Τι νομίζετε πως είναι εκείνο που άλλαξε σε σχέση με τη δεύτερη περίπτωση;
Δεν άλλαξε η πυκνότητα, βέβαια!Όπως και πριν εξακολουθούσε να είναι 16 κάτοικοι/τ. χλμ.
Τι έγινε όμως με την κατανομή; Αυτή, μάλιστα, άλλαξε! Ενώ πριν οι περισσότεροι κατοικούσαν στις πεδιάδες,τώρα έχουν διασκορπιστεί παντού.

Αν σκεφτούμε το παραπάνω παράδειγμα σε γήινη κλίμακα, θα δούμε ότι οι γήινοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θέμα της αύξησης του συνολικού πληθυσμού της Γης μάλλον με την αύξηση της πυκνότητας στους τόπους κατοικίας. Γι' αυτό άλλωστε οικοδομούν σε ύψος (πολυκατοικίες, ουρανοξύστες). Έτσι, έχουν μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στην ίδια έκταση.
Αν κάποια στιγμή χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν το θέμα της πληθυσμιακής αύξησης με αλλαγή στον τρόπο κατανομής του πληθυσμού, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να βρουν τρόπο να κατοικήσουν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα του πλανήτη. Ή να ...μετακομίσουν στον Πλανήτη Χ!


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι είσαι μαθητής ή μαθήτρια.
      Σ΄αυτή την περίπτωση, θα προσπαθήσω να σου το πω με άλλα λόγια, ώστε να καταλάβεις:
      Όσο πιο πολλοί άνθρωποι μένουν σε έναν τόπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του πληθυσμού. Σκέψου δύο χώρες με ίδια έκταση, από τις οποίες η μια έχει 1.000 κατοίκους και η άλλη 500. Ποια είναι πιο πυκνοκατοικημένη; (η πρώτη)
      Όσο για την κατανομή, μπορώ να σου πω το εξής: σε μια χώρα οι άνθρωποι δεν μοιράζονται δίκαια στην έκτασή της. Αλλού μένουν περισσότεροι (όπως στην Αθήνα) και αλλού λιγότεροι (όπως στα ορεινά χωριά). Η κατανομή εξηγεί αυτή τη διαφορά, δηλαδή μας λέει πού μένουν οι περισσότεροι μέσα στην ίδια χώρα ή ήπειρο.
      Ελπίζω να βοήθησα! :)

      Διαγραφή