3 Δεκεμβρίου 2012

ο Υψηλάντης ανακοινώνει την έναρξη της επανάστασης στον τσάρο Αλέξανδρο Α'

Μια και ασχολούμαστε με τα κείμενα επιχειρηματολογίας, ενδιαφέρον θα είχε να δείτε με ποιον τρόπο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ανακοίνωσε την έναρξη της Επανάστασης στον τσάρο Αλέξανδρο τον Α', προσπαθώντας να τον πείσει για το δίκιο των Ελλήνων αλλά ταυτόχρονα να ζητήσει και τη βοήθειά του.
Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους",τόμος έκτος και είναι σε απόδοση στη δημοτική:

Μεγαλειότατε!
Οι γενναίες παρορμήσεις των εθνών έρχονται από τον Θεό και οι Έλληνες από θεϊκή έμπνευση εξεγείρονται σήμερα όλοι μαζί για να αποτινάξουν το στυγερό ζυγό που από αιώνες τους καταπιέζει. Τα καθήκοντά μου προς την πατρίδα και οι τελευταίες θελήσεις του πατέρα μου, μου επιβάλλουν επιτακτικά να αφιερωθώ με τους αδερφούς μου σ’ αυτόν το δίκαιο αγώνα, την απελευθέρωση της πατρίδας μου.
Μεγαλειότατε!
Περισσότερες από διακόσιες αναφορές υπογεγραμμένες από περισσότερα από εξακόσιες χιλιάδες ονόματα των προκρίτων όλων των τάξεων και επαρχιών της Ελλάδας με καλούν να αναλάβω την αρχηγία για να νικήσω ή να πεθάνω μ’ αυτούς. Τέτοιος είναι ο όρκος που πήραμε όλοι, τον οποίο θα τηρήσουμε απαραβίαστο.
Νομίζω πως είναι καθήκον μου να περιγράψω σύντομα τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες έφτασαν σ’ αυτό το σημείο. Πριν από μερικά χρόνια μια μυστική εταιρεία δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η  εταιρία αναπτύχθηκε γρήγορα και σήμερα οι διακλαδώσεις της εκτείνονται παντού όπου υπάρχουν Έλληνες. Η θεία Πρόνοια που προστατεύει τους δίκαιους αγώνες λυπήθηκε τη δύστυχη πατρίδα μου και τύφλωσε τους τυρράνους. Κι έμειναν αυτοί απαθείς παρά τα σημάδια και την εκδήλωση του πνεύματος ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Η πολιτική του τωρινού Σουλτάνου, ο οποίος θέλει να καταστρέψει όλους τους πασάδες που έχουν δύναμη στη Ρούμελη και ο πόλεμος κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, αύξησε το θάρρος και των ενθουσιασμό των Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή οι οπλαρχηγοί της Ηπείρου νικούν τα στρατεύματα του Σουλτάνου,οι Σουλιώτες και οι Πάργιοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να ανακηρύξουν την ελευθερία. Όλα τα βουνά της Ελλάδας κατοικούνται από τους ατρόμητους μαχητές της ελευθερίας.Η Πελοπόννησος και το Αιγαίο επαναστατούν, η Κρήτη ξεσηκώνεται, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Θράκη και η Μακεδονία σπεύδουν στα όπλα. Η Βλαχία και η Μολδαβία εξεγείρονται και οι Τούρκοι τρομαγμένοι στέκουν στην Κωνσταντινούπολη που είναι σαν ηφαίστειο έτοιμο να τους καταπιεί.
Αυτή, Μεγαλειότατε, είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα.Και τολμώ να σας βεβαιώσω ότι καμιά ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να σταματήσει την ορμή των Ελλήνων και ότι οποιαδήποτε αντίσταση στον γενικό πόθο του έθνους θα φέρει την καταστροφή του ενώ διαχειριζόμενος κανείς τον ενθουσιασμό αυτόν πρέπει να ελπίζει στη σωτηρία του έθνους.
Θα εγκαταλείπατε, Μεγαλειότατε, του Έλληνες μόνους τους, ενώ μπορείτε με μια λέξη να τους ελευθερώσετε από την τρομερότερη τυρρανία και να τους σώσετε από τις φρικαλεότητες  ενός μακρόχρονου αγώνα; Η θεία Πρόνοια θα προστατεύσει αναμφίβολα τον δίκαιο αγώνα μας και όλα μας δείχνουν ότι αυτή η Πρόνοια διάλεξε εσάς για να βάλετε τέρμα στις θλίψεις μας. Μην απορρίψετε τις παρακλήσεις δέκα εκατομμυρίων χριστιανών, που από πίστη στον Λυτρωτή εξεγείρουν το μίσος των τυρράνων τους. Σώστε, Μεγαλειότατε, την πίστη αυτή ενάντια στους διώκτες της και δώστε μας τους ναούς μας και τα ιερά απ´ όπου το θείο φως του Ευαγγελίου φώτισε το μεγάλο έθνος που εξουσιάζετε. Ελευθερώστε μας, καθαρίστε την Ευρώπη απ’ αυτά τα αιματηρά τέρατα και ζητήστε να προσθέσετε σε όλους τους μεγάλους τίτλους που η ευρωπαϊκή ευγνωμοσύνη σας αναγωρίζει και τον τίτλο του Ελευθερωτή της Ελλάδας
.

*εικόνα:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9A._%CE%A5%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82

2 σχόλια:

  1. Η θεία Πρόνοια θα προστατεύσει αναμφίβολα τον δίκαιο αγώνα μας και όλα μας δείχνουν ότι αυτή η Πρόνοια διάλεξε εσάς για να βάλετε τέρμα στις θλίψεις μας.
    like!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευφράδης ο Αλέξανδρος αλλά ...το γράμμα δεν έπιασε τόπο...
      Οι ηγεμόνες έχουν τα δικά τους κίνητρα.

      Διαγραφή