9 Δεκεμβρίου 2012

τα αόρατα λιβάδια των ωκεανών

  Το μισό τουλάχιστον  από το οξυγόνο που αποδίδουν τα φυτά στην ατμόσφαιρα  προέρχεται από φυτά που ...ευδοκιμούν στους ωκεανούς. Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά τα φυτά; Δεν είναι άλλα από το φυτοπλαγκτόν!
  Το πλαγκτόν έχει πάρει την ονομασία του από την αρχαία ελληνική λέξη "πλαγκτός", που σημαίνει "αυτός που περιπλανιέται". Βλέπετε, η κίνησή του είναι εντελώς τυχαία και πραγματοποιείται εξαιτίας των ρευμάτων του νερού, σε αντίθεση με το "νηκτόν", που περιλαμβάνει τους ζωντανούς οργανισμούς του πελάγους που κινούνται με δική τους πρωτοβουλία.
  Τα είδη λοιπόν του φυτοπλαγκτού αν και μικροσκοπικά αποτελούν τον κύριο παραγωγό οξυγόνου στον πλανήτη, εξαιτίας του πλήθους τους στην επιφάνεια των ωκεανών.
  Αναρωτιέστε πώς μπορούμε να τα παρατηρήσουμε;
  Αν θέλουμε να τα δούμε σε ...κοντινό πλάνο, χρειαζόμαστε μικροσκόπιο. Αν όμως θέλουμε να παρατηρήσουμε τους πληθυσμούς τους και την εξάπλωσή τους, αυτό γίνεται μόνο από το διάστημα!
  Στο βίντεο της NASA που ακολουθεί θα πάρετε μια μικρή γεύση, μαθαίνοντας συγχρόνως και για την επίδραση που έχει η αλλαγή του κλίματος στις κοινότητες του φυτοπλαγκτού.
  Θυμηθείτε πώς μπορείτε να βάλετε ελληνικούς υπότιτλους:

*πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/Phytoplankton
 http://www.youtube.com/watch?v=H7sACT0Dx0Q
 http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου