26 Φεβρουαρίου 2013

ελκυστική ιδιότητα

Εκεί που έβοσκε τα προβατάκια του ο Μάγνητας -λέει μια παράδοση- έκανε να σηκώσει το σιδερένιο του ραβδί που είχε ακουμπήσει σε μια στοίβα πετρώματα. Παραξενεμένος είδε ότι το ραβδί ήταν απρόθυμο να ξεκολλήσει από τις πέτρες. Μήπως συνέβαινε κάτι το μαγικό;
 Η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβαινε ήταν απολύτως φυσικό, αφού το πέτρωμα του μαγνητίτη έχει αυτή την ελκυστική-ελκτική ιδιότητα:είναι ένας φυσικός μαγνήτης.
 Μαγνήτη ονομάζουμε κάθε φυσικό ή τεχνητό υλικό που έχει την ιδιότητα να έλκει αντικείμενα από σίδερο, κοβάλτιο, νικέλιο και μερικά ακόμα.
 Οι φυσικοί μαγνήτες προέρχονται από το ορυκτό μαγνητίτη. Όσο για τους τεχνητούς, αυτούς μπορούμε να τους κατασκευάσουμε δημιουργώντας κράματα μετάλλων τα οποία μπορούν με κατάλληλη επεξεργασία να γίνουν είτε μόνιμοι είτε παροδικοί μαγνήτες.
 Κάθε μαγνήτης δημιουργεί γύρω του μαγνητικό πεδίο, δηλαδή έναν χώρο στον οποίο λειτουργούν οι δυνάμεις του. Αν θέλουμε να δούμε τα όρια αυτού του αόρατου χώρου,δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε ένα διαφανές φύλλο πάνω σ' έναν μαγνήτη και να ρίξουμε πάνω σ' αυτό ρινίσματα (κομματάκια) σιδήρου. Τότε θα παρατηρήσουμε κάτι σαν κι αυτό:
Δηλαδή θα εντοπίσουμε δύο σημεία του μαγνήτη όπου η ελκτική του δύναμη είναι μεγαλύτερη και τα ονομάζουμε πόλους του μαγνήτη.
Πώς είπατε; Σας θυμίζει κάτι η λέξη πόλος;
 Μα, φυσικά, τους πόλους της Γης! Ο πλανήτης μας βλέπετε λειτουργεί σαν ένας τεράστιος μαγνήτης. Η απόδειξη γι' αυτό είναι η επίδραση που ασκεί στη μαγνητική βελόνα της πυξίδας, που στρέφει πάντα το βόρειο μαγνητικό της πόλο προς την κατεύθυνση του βόρειου γεωγραφικού πόλου της Γης βοηθώντας μας να προσανατολιστούμε.
 Ενδιαφέρουσες λοιπόν οι ιδιότητες των μαγνητών και ιδιαίτερα χρήσιμες.Γι' αυτό και οι άνθρωποι τις αξιοποίησαν πριν από πολλά χρόνια. Όταν μάλιστα ανακάλυψαν ότι μπορούν να τις συνδυάσουν με τα ηλεκτρικά φαινόμενα, τότε έφτιαξαν ...πράγματα και θαύματα!
*πηγές: http://el.wikipedia.org
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magnet0873.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου