15 Μαρτίου 2013

η ...ρεβάνς των μαγνητών!

  Θύμωσαν,που λέτε, οι μαγνήτες, επειδή οι ηλεκτρομαγνήτες τους έκλεψαν το μονοπώλιο των μαγνητικών ιδιοτήτων και αποφάσισαν να ...εμφανίσουν κι αυτοί ηλεκτρικές ιδιότητες!
  Χρειάζονταν όμως τη βοήθεια ενός ανθρώπινου μυαλού να επεξεργαστεί αυτή την ιδέα και το βρήκαν στον Μάικλ Φάραντεϊ.Και ναι,ο επιστήμονας αυτός κατάφερε να αποδείξει ότι η περιστροφή ενός μαγνήτη μέσα σ' ένα πηνίο μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα!
   Άπειρες οι εφαρμογές αυτής της ανακάλυψης.Γιατί με τη γνώση αυτή "γεννήθηκε" η ηλεκτρογεννήτρια. Μια συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα είτε με την κίνηση μαγνητών μέσα σε πηνία είτε με την κίνηση πηνίων μέσα σε σταθερές διατάξεις μαγνητών.
   Δεν φανταστήκατε βέβαια ότι θα έπρεπε να γυρίζουμε με το χέρι το κινητό μέρος της γεννήτριας κάθε φορά που θέλουμε ηλεκτρικό ρεύμα... Θα ήταν αρκετό να βρούμε κάποια κινητήρια δύναμη και να εκμεταλλευτούμε τις μετατροπές ενέργειας.
  Το δυναμό του ποδηλάτου σας είναι μια απλή ηλεκτρογεννήτρια, που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια της κίνησης του τροχού σε ηλεκτρική ενέργεια ικανή να ανάψει ένα λαμπάκι. Αν πάτε σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορείτε να θυμηθείτε όσα έχουμε μάθει για τα υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, όπου η μηχανική ενέργεια του νερού ή του ατμού αντίστοιχα παρέχει την απαιτούμενη κίνηση στις ηλεκτρογεννήτριες, ώστε να παίρνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Με ανάλογο τρόπο παράγουμε ηλεκτρισμό στις ανεμογεννήτριες,βάζοντας τον αέρα να κινεί τους έλικες που συνδέονται με μια ηλεκτρογεννήτρια.
  Δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο από τον εκπαιδευτικό κ. Κληρονόμο Θεόδωρο, με μια επίδειξη της λειτουργίας της ηλεκτρογεννήτριας:


*πηγή βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=L_ITJi0JiRc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου