17 Μαρτίου 2013

από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στη Συνθήκη του Βερολίνου

 
   Οι επαναστατικές κινήσεις των αγωνιστών της Μακεδονίας που επεδίωκαν την απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα δεν στάθηκαν ικανές να υπερισχύσουν των διεθνών διπλωματικών γεγονότων τα οποία καθόριζαν το εδαφικό τοπίο των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου(Μάρτιος 1878)
Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να επισφραγίσει τη λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878.
Στον πόλεμο αυτό συγκρούστηκε η Ρωσία και τα συνασπισμένα σλαβικά χριστιανικά κράτη της Βαλκανικής με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι νικήτρια Ρωσία επέβαλε μια σειρά όρων σε σχέση με τα σύνορα των συμμαχικών της κρατών.
Ο δυσμενέστερος όρος που σχετιζόταν άμεσα με τη Μακεδονία ήταν αυτός που προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομης Βουλγαρικής Ηγεμονίας, που περιλάμβανε όλα τα εδάφη μεταξύ Δούναβη και Ροδόπης,το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας (εκτός Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Σερβίων) και την κοιλάδα του Αξιού ποταμού.

Η Συνθήκη του Βερολίνου (Ιούλιος 1878)
Οι έτερες Μεγάλες Δυνάμεις (πλην της Ρωσίας) δεν είδαν με καλό μάτι τους όρους της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, καθώς θεωρούσαν ότι η δημιουργία σλαβικών κρατών με έξοδο στο Αιγαίο είτε στρεφόταν ενάντια σε δικές τους βλέψεις (Αυστροουγγαρία) είτε έδινε προβάδισμα στη Ρωσία απέναντί τους (Αγγλία, Γαλλία).
Από τις αποφάσεις της συνθήκης οι ευνοϊκότερες για τα ελληνικά συμφέροντα ήταν αυτές που περιόριζαν τα σύνορα της Ηγεμονίας της Βουλγαρίας  και επανέφεραν τη Μακεδονία στην οθωμανική κατοχή, υποχρεώνοντας όμως την οθωμανική πλευρά να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις προς όφελος του χριστιανικού πληθυσμού.
Δραστηριότητα
Από την ενότητα "Το ανατολικό ζήτημα και ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων" του λογισμικού της Ιστορίας φτιάξτε τα παζλ με τους ιστορικούς χάρτες που θα βρείτε στα φύλλα εργασίας 3 και 4, αφού συμβουλευτείτε τις ιστορικές πηγές της αντίστοιχης ενότητας.

* εικόνες:http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-politika-kai-diplomatika-gegonota-tis-neoteris-istorias-mas/politika/sourcesc894.html?id=4&text_id=34
http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-politika-kai-diplomatika-gegonota-tis-neoteris-istorias-mas/politika/sourcesd1f3.html?id=4&text_id=35

πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_%281877-1878%29 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85
http://www.imma.edu.gr/imma/history/16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου