15 Απριλίου 2013

οι Βαλκανικοί πόλεμοι και οι περιπέτειες της Θράκης

 πριν τους Βαλκανικούς πολέμους

Με τη λήξη του Α' Βαλκανικού πολέμου το Μάιο του 1913 συνομολογήθηκε η Συνθήκη του Λονδίνου με την οποία η ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτούνταν από εδαφικές αξιώσεις στη Βαλκανική χερσόνησο.
χάρτης 1:σύνορα μετά τη λήξη του Α' Βαλκανικού πολ.
χάρτης 2:σύνορα μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου
   Τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (όπως φαίνονται και στον χάρτη 1) έφταναν μέχρι τη γραμμή Αίνου- Μήδειας, ενώ η Μακεδονία, η Δυτική Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής περνούσαν στις σύμμαχες χώρες (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία- Μαυροβούνιο).
   Έμενε να γίνει η οριστική διευθέτηση των συνόρων με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των όμορων χωρών.
   Η ελληνική πρόταση* για την τύχη της Θράκης ήταν να αποδοθεί στη Βουλγαρία το τμήμα μεταξύ Νέστου και Έβρου, ενώ τα Στενά των Δαρδανελίων και η περιοχή της Κων/πολης να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο.
   Οι βλέψεις της Βουλγαρίας στη Μακεδονία την απέτρεψαν από συμφωνία, ενώ Ελλάδα και Σερβία συμμάχησαν συμφωνώντας για τα κοινά τους σύνορα και για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζαν τις διαφαινόμενες βουλγαρικές κινήσεις.
   Η Βουλγαρία τον Ιούνιο του 1913 κήρυξε τον Β' Βαλκανικό πόλεμο εναντίον των πρώην συμμάχων της (Ελλάδας- Σερβίας). Ηττήθηκε απ' αυτές, ενώ ο ελληνικός στρατός προέλασε απελευθερώνοντας σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Θράκη.Η δε Οθωμανική Αυτοκρατορία εισερχόμενη κι αυτή στον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας ανακατέλαβε την Ανατολική Θράκη μέχρι την περιοχή της Αδριανούπολης.
    Παρά την κατάληψη της Δυτικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό, η Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 1913 με τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων έδινε τη Δυτική Θράκη στη Βουλγαρία(χάρτης 2), γεγονός που εξανάγκασε τους ελληνικούς πληθυσμούς της Θράκης να φύγουν ως πρόσφυγες σε περιοχές της Μακεδονίας για να γλιτώσουν τις βίαιες πρακτικές εκβουλγαρισμού της περιοχής.
    Η λήξη των Βαλκανικών πολέμων δεν συμπεριλαμβάνει τη Θράκη στα σύνορα του ελληνικού κράτους ...
πηγές:*http://www.ime.gr/chronos/13/gr/foreign_policy/facts/06.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85_%281913%29
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B9
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B9
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balkan_Wars_Boundaries_cleanup.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου