6 Απριλίου 2013

το φως παθαίνει ...θλάση


Εκεί που το φως τρέχει ευθύγραμμα στον αέρα ...με ταχύτητα φωτός,συναντά ένα εμπόδιο.
Αν το εμπόδιο ήταν μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια, θα πάθαινε ανάκλαση και θα στρεφόταν σε άλλη κατεύθυνση (όπως θυμάστε από πέρυσι).
Αν πάλι η επιφάνεια ήταν τραχιά, θα διαχέονταν σε διάφορες κατευθύνσεις.
Όμως, για τις ανάγκες του παραδείγματος, η επιφάνεια που συνάντησε το φως ήταν ένα κομμάτι γυαλιού.
-Διαφανές φαίνεται,σκέφτηκε το φως σε κλάσματα των κλασμάτων του δευτερολέπτου.Μπορώ να το περάσω!
Και δίνει μια ...και περνάει από τον αέρα στο γυαλί!
-Ωχ, αυτό είναι πιο πυκνό απ' τον αέρα! ξανασκέφτεται.
Και τότε αντιλαμβάνεται ότι από τον ...πήδο που έδωσε για να περάσει απ' το ένα διαφανές υλικό στο άλλο έπαθε μια μικρή ...θλάση.Κι αντί να τρέχει στην αρχική του πορεία, κάπως άλλαξε κατεύθυνση.
Όμως δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Γιατί να, έφτασε κιόλας στην άλλη άκρη του γυαλιού. Και όπως θα μαντέψατε ίσως, μια καινούρια αλλαγή κατεύθυνσης το περιμένει...
 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:F%C3%A9nyt%C3%B6r%C3%A9s.jpg
Στην πραγματικότητα,  αυτό που έπαθε το φως λέγεται διάθλαση.
Δηλαδή η διάθλαση είναι η αλλαγή κατεύθυνσης του φωτός καθώς περνάει από ένα διαφανές σώμα σε ένα άλλο.
Ίσως να αναρωτιέστε πόσο μετατοπίζεται μια ακτίνα κατά τη διάρκεια της διάθλασης και σε ποια κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι η διάθλαση έχει τους δικούς της νόμους και πως η γωνία μετατόπισης εξαρτάται από τη γωνία που σχηματίζει η ακτίνα καθώς αλλάζει μέσο διάδοσης και από την πυκνότητα του διαφανούς υλικού.
Αν πάλι  σας προβληματίζει γιατί συμβαίνει αυτό, σκεφτείτε τη διπλή φύση του φωτός (κύμα και σωματίδιο ταυτόχρονα) και τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει με τα άτομα των σωμάτων μέσα στα οποία μεταδίδεται.
Βέβαια, αν δεν είστε σε εργαστήριο και δεν έχετε κάποια πειραματική διάταξη, δεν θα δείτε την ίδια τη φωτεινή ακτίνα να διαθλάται. Μπορείτε όμως να δείτε τα αποτελέσματα της διάθλασης απλά βυθίζοντας ένα ευθύγραμμο αντικείμενο μέσα σ' ένα ποτήρι νερό.Θα παίρνατε όρκο ότι έσπασε!
Τι εννοείτε ότι δεν είναι το ίδιο με το να βλέπουμε τη διάθλαση του φωτός;Και ποιος είναι αυτός που κάνει τα αντικείμενα ορατά σ' εμάς, παρακαλώ;Τζάμπα μιλάω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου