7 Μαΐου 2013

από τις δύο στις τρεις διαστάσεις

Ας πούμε ότι σχεδιάσατε ένα τετράγωνο σε ένα φύλλο χαρτιού.
Πήρατε και το ψαλιδάκι σας και το κόψατε γύρω-γύρω.
Επειδή έγινε τόσο τέλειο, θέλετε να το βάλετε κάπου, όπου θα το θαυμάζουν όλοι. Διαλέγετε ένα ωραίο ράφι, βάζετε στο κέντρο το τετράγωνο και το αφήνετε να σταθεί.
Ουπς ...έπεσε! Ξαναδοκιμάζετε, αλλά δε στέκεται με τίποτε! Μόνο ...ξαπλωτό μπορεί να το θαυμάσει κανείς ή κολλημένο πάνω σε έναν τοίχο.
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα επίπεδο σχήμα, δύο διαστάσεων. Έχει μήκος και πλάτος.
Αν θέλετε κάτι που να στέκεται, χρειάζεστε το τρισδιάστατο ξαδερφάκι του τετραγώνου, τον κύβο.Πάμε να φτιάξουμε έναν;
Για αρχή θα χρειαστείτε πολλά τετράγωνα. Αν βαριέστε να τα σχεδιάσετε, πάρτε τα γνωστά χαρτάκια για σημειώσεις. Κι αρχίστε να τα στοιβάζετε επιμελώς το ένα πάνω στο άλλο:
Πώς θα ξέρετε πότε να σταματήσετε;Όταν το ύψος της κατασκευής σας φτάσει να είναι ίσο με την πλευρά του αρχικού τετραγώνου. Βλέπετε, ο κύβος είναι το γεωμετρικό στερεό που έχει και τις τρεις διαστάσεις του (μήκος-πλάτος-ύψος) ίσες.
Σας άρεσε η ιδέα να φτιάχνετε γεωμετρικά στερεά χρησιμοποιώντας επίπεδα γεωμετρικά σχήματα; Ώρα να φτιάξετε ένα άλλο,μεγάλης ...αξίας:
Όπως καταλάβατε, το σχήμα που επαναλάβαμε ήταν το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Κι αυτό το στερεό που πήραμε ήταν το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο.
Εδώ δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη σχέση των τριών διαστάσεων.Βάλτε όσα ίδια χαρτονομίσματα θέλετε. Ή όσα έχετε!
Μήπως έχετε καμιά ιδέα πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν κύλινδρο;
Εντάξει, ας το πάρει το ποτάμι:
Για να σκεφτείτε και λίγο θα σας βάλω μια άσκηση: ποιο επίπεδο σχήμα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με ποιον τρόπο, ώστε να φτιάξουμε μια σφαίρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου