13 Νοεμβρίου 2011

η κυρά της Ρω και της Ρωμιοσύνης

Κοντά στο Καστελλόριζο, σε απόσταση πεντέμισι περίπου χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, βρίσκεται η νησίδα Ρω, που έχει έκταση μόλις 1,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το νησάκι αυτό είχε για πολλά χρόνια σαν μόνιμη και μοναδική του κάτοικο τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, πιο γνωστή σαν "Κυρά της Ρω".Ήταν αυτή, που μέχρι το θάνατό της ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία σ' αυτό το ακριτικό νησι.
Το 1927 εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτη για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους κατοίκους του Καστελλόριζου και τους ψαράδες δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή. Ο σύζυγός της άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει καθυστερημένα για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου.
Η κυρα-Δέσποινα, αφού φρόντισε για την ταφή του συζύγου της, επέστρεψε στο νησί, όπου πέρασε τα χρόνια της Κατοχής προσφέροντας τη βοήθειά της στους στρατιώτες. Υπήρξε μέλος της Αντίστασης και δεν εγκατέλειψε το νησί ούτε όταν αυτό βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1943.
Η Κυρά της Ρω συνέχισε να υψώνει την ελληνική σημαία στο νησί μέχρι το 1982 που μας αποχαιρέτησε σε ηλικία 92 ετών.

*πηγή:http://el.wikipedia.org

1 σχόλιο:

  1. Πολύ συγκινητική η ιστορία της κυράς της Ρω, της κυρα-Δέσποινας. Mιας περήφανης ελληνίδας και ηρωίδας του τόπου μας!
    Πονούσε την πατρίδα μας και το έδειχνε σε όλη της τη ζωή με όποιον τρόπο μπορούσε...
    Μακάρι να την είχαμε φωτεινό παράδειγμα και ν' αγαπούσαμε πραγματικά την Ελλάδα μας, όσο εκείνη!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή