2 Φεβρουαρίου 2012

μα τους χίλιους κεραυνούς!

Lightnings sequence 2 animation
Θυμάστε τι έπαθε ο ...Τραβόλτα στην προσομοίωση με το χαλί και το πόμολο, όταν τον γεμίσαμε ηλεκτρικό φορτίο;
Χωρίς να αγγίξει καν το πόμολο, του'ρθε μια μικρή ηλεκτροπληξία με το σπινθήρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο χέρι του (που ήταν γεμάτο αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο) και στο πόμολο (που προφανώς είχε θετικό φορτίο- αλλιώς θα του απωθούσε το χέρι!).
Κάτι ανάλογο συβαίνει και με τα εντυπωσιακά μετεωρολογικά φαινόμενα που ονομάζουμε αστραπή και κεραυνό.
Η αστραπή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο σύννεφα ή στα μέρη ενός σύννεφου, ενώ ο κεραυνός είναι ένας αντίστοιχος σπινθήρας ανάμεσα στα σύννεφα και το έδαφος.
Με το δίκιο σας θα σκέφτεστε ότι χρειάζονται διαφορετικά ηλεκτρικά φορτία για να δημιουργηθεί αυτός ο ηλεκτρικός σπινθήρας.

Τα φορτία αυτά δημιουργούνται στα σύννεφα με τον εξής τρόπο:
  • Καθώς οι υδρατμοί που βρίσκονται σ' ένα σύννεφο κινούνται, ανάλογα με τις αλλαγές θερμοκρασίας που συναντούν, μπορεί να σχηματίσουν μικρά ή μεγαλύτερα σταγονίδια ή και μικρά κομματάκια πάγου.
  • Τα στοιχεία αυτά, εξαιτίας της τριβής που προκύπτει μεταξύ τους, φορτίζονται άλλα με θετικό και άλλα με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.
  • Κάθε είδος φορτίου συγκεντρώνεται σε διαφορετικό σημείο του σύννεφου. Συνήθως τα αρνητικά φορτία συγκεντρώνονται χαμηλά και τα θετικά ψηλά.
  • Όταν το φορτίο που συγκεντρώνεται είναι πολύ μεγάλο και οι συνθήκες της ατμόσφαιρας δεν είναι πολύ ξηρές, γεννιέται η αστραπή, που είναι ένα αρκετά βίαιο φαινόμενο και συνοδεύεται από βροντή.
  • Το έδαφος έχει συνήθως θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Μπορεί λοιπόν να δημιουργηθεί ηλεκτρικός σπινθήρας ανάμεσα στο αρνητικό φορτίο των νεφών και στο θετικό του εδάφους και τότε πέφτει κεραυνός.
* πηγή εικόνας: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALightnings_sequence_2_animation.gif
By original data: Sebastien D'ARCO, animate: Koba-chan [CC-BY-SA-2.5 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου