26 Μαΐου 2012

η τριβή από τη σκοπιά του μικρόκοσμου

Πιστεύατε ότι η δύναμη που ονομάζουμε τριβή δεν θα είχε σχέση με τον κόσμο των μορίων;
Μήπως ξεχνάτε ότι οι επιφάνειες που τρίβονται αποτελούνται από μόρια;
Ας πάρουμε την περίπτωση ενός στερεού που βρίσκεται σε επαφή με ένα άλλο.Νομίζετε ότι τα μόριά τους αγγίζονται;Όχι!
Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μόρια με μηδενική απόσταση μεταξύ τους, είτε αυτά βρίσκονται στο ίδιο σώμα είτε σε διαφορετικά σώματα. Πάντα υπάρχουν μεταξύ τους αποστάσεις, που οφείλονται σε δυνάμεις ηλεκτρομαγνητικής φύσης.Δηλαδή στην πραγματικότητα τίποτα δεν αγγίζει τίποτα!
Στο προκείμενο:
Μια ...διεισδυτικότερη ματιά (σε μοριακό επίπεδο) στην επιφάνεια ενός στερεού που θεωρούμε λείο θα αποκάλυπτε ότι δεν είναι τόσο λείο όσο νομίζουμε.Τα μόρια δεν είναι ...πλακέ!
Όταν λοιπόν θεωρούμε ότι δύο στερεά σώματα βρίσκονται σε επαφή, αυθαίρετα παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην επιφάνεια "επαφής" τους υπάρχουν "προεξοχές" και "λακκούβες",που μπορούν να δυσκολέψουν την κίνηση του ενός σώματος πάνω στο άλλο, καθώς ευθύνονται για το είδος και την ένταση των δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των δύο σωμάτων. Αυτή είναι η τριβή!
Κατά τη διάρκεια της κίνησης ενός στερεού μέσα σε ένα ρευστό (υγρό ή αέριο),δημιουργείται τριβή με την έννοια της μετατόπισης των μορίων του ρευστού. Συνήθως ονομάζουμε την τριβή αυτή αντίσταση του υγρού ή του αερίου.

*πηγές:http://users.otenet.gr/~ekfekerk/epiloges/3arthra/diafora_epistimoarthra.html
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CFQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmicro-kosmos.uoa.gr%2Fgr%2Fdialogs%2Fpdf%2Fmikro_ANAGNOSMATA.pdf&ei=usnAT_GLKumX0QX03_jUCg&usg=AFQjCNERUFqcRfXVJbgGWXesGASgJOxd3Q&sig2=OlzR7oKS4MZ3tqlEHlAGIw

4 σχόλια: