19 Απριλίου 2013

μια χώρα -δυο κυβερνήσεις!


η τριανδρία της Εθνικής Άμυνας
Παράξενο, κι όμως αληθινό! Συνέβη στην Ελλάδα το 1916,την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ποιες ήταν αυτές οι κυβερνήσεις;
  • Η κυβέρνηση των Αθηνών, με πρωθυπουργό τον Νικόλαο Καλογερόπουλο (αρχικά),που είχε στον έλεγχό της τη νότια Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση που είχε στον έλεγχό της τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.Της δεύτερης αυτής κυβέρνησης ηγούνταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Νικόλαο Δαγκλή (η τριανδρία της Εθνικής Άμυνας) .

Κωνσταντίνος Α' και Βενιζέλος,1913
Μεγάλο μπέρδεμα!Απορείτε πώς έγινε;
Όλα ξεκίνησαν από τη διαφορετική στάση του Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α' στο ζήτημα της εμπλοκής της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο:
  • Ο -πρωθυπουργός τότε- Βενιζέλος ήθελε την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ. Αφού παρακολούθησε για αρκετό διάστημα τα συμφέροντα των δυνάμεων της Αντάντ να αλλάζουν προσανατολισμό, κατέληξε στην άποψη ότι η χώρα θα είχε καλύτερη τύχη σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις αν ανήκε στη συμμαχία των χωρών της Αντάντ, παρά αν έμενε ουδέτερη.
  • Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος από την άλλη επέμενε στην ουδετερότητα, καθώς πίστευε ότι δεν θα άλλαζαν οι ευρωπαϊκές ισορροπίες με τον πόλεμο και έτρεφε κάποια συμπάθεια για τη Γερμανία.

  Η διαφωνία οδήγησε σε παραίτηση του Βενιζέλου από την πρωθυπουργία το 1915. Ακολούθησε μια σειρά βραχύβιων κυβερνήσεων,είτε διορισμένων είτε προερχόμενων από εκλογές.
  Όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από την πίεση των χωρών της Αντάντ και κυρίως των Άγγλων και Γάλλων ώστε να σπάσει η ουδετερότητα της χώρας στο θέμα του πολέμου.
  Το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης που εκδηλώθηκε το 1916 από αξιωματικούς του στρατού και πολίτες στη Θεσσαλονίκη είχε στόχο να ασκήσει πίεση ώστε να συμμαχήσει η Ελλάδα με τις χώρες της Αντάντ.
  Εξέφραζε την ανησυχία των Μακεδόνων για τις εξελίξεις του πολέμου σε σχέση με τις βουλγαρικές βλέψεις στη Μακεδονία και στηρίχτηκε στην παρουσία αγγλικών και κυρίως γαλλικών δυνάμεων στρατού που είχαν αποβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη.
  Από το κίνημα αυτό προήλθε η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, που συνυπήρχε χρονικά με την Κυβέρνηση των Αθηνών και μπήκε στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.
  Ο Εθνικός Διχασμός ήταν γεγονός.
*πηγές:http://www.ime.gr/chronos/13/gr/domestic_policy/facts/05.html
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους,τόμος ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών
εικόνες:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Triandria.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Constantine_at_war.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου